31 oktober 2006
Martinus
In zijn werkend bestaan heeft hij heel veel mannen (ook mij:-) het ambacht geleerd, met eindeloos geduld en toewijding, maar ook met de nodige humor. Altijd behulpzaam en bereid om te helpen.
Het lasapparaat dat hij van school kreeg bij zijn pensioenering heeft hij daarna eigenlijk nooit meer aangeraakt. Samen met zijn vrouw nam hij de tijd om te reizen, te wandelen, dienstbaar te zijn naar anderen, en om uit te rusten.
Vandaag heeft hij eindelijk de rust gevonden die we hem zo van harte gunnen...
familie van der Ploeg
Het verhaal van de familie van der Ploeg kent vijf spelers: vader Edouard, moeder Anneke, zoon Daan en dochter Marit. Daarnaast speelt de hacker een grote rol.
Ga naar deze pagina van de Waarschuwingsdienst en klik op iedere speler om meer (achtergrond)informatie te krijgen.
Een dag in het leven van de familie van der Ploeg.
Het filmpje is hier te downloaden.
29 oktober 2006
M'n eerste appel
Het eerste wat opvalt is de doos. Alleen al over de verpakking is nagedacht en hebben ontwerpers invloed gehad. Een doos die niets groter is dan noodzakelijk en zelfs het plastic zakje waar de usb kabel en oortelefoontjes inzitten is mooi van vorm en kleur! Gauw het cd'tje eruit halen en installeren denk ik, maar dan komt de eerste verrassing. Daar waar bij de goedkoopste usb stick een cd wordt meegeleverd met drivers (die je meestal niet nodig hebt) word je hier gewoon geacht om iTunes zelf te downloaden. Een dikke handleiding zul je ook niet aantreffen, maar ook niet nodig hebben hoop ik? Toch heb ik na een dag al problemen. Het apparaat knippert al een paar uur met de melding dat ik hem niet mag loskoppelen. Een simpele resetknop zit er niet op. Ik heb niet kunnen ontdekken hoe ik op de iPod zelf bestanden kan verwijderen en zo loop ik tegen meer dingen aan. De video's van Robert Scoble converteren duurt inderdaad uren.
Maar mooi is ie wel!
*) Oorspronkelijk stond hier: gisteren, maar zondag lag de hele dag Blogger eruit en kon ik dus niks doen! Heb nog trillende ledematen van het afkicken....
27 oktober 2006
I need a second life
Zoals aangekondigd is het hier de laatste tijd stil geweest. Vanaf morgen ga ik de draad weer oppakken. Vandaag heb ik gebruikt om uit te rusten, alle ervaringen op me te laten inwerken en natuurlijk om wat te spelen met voor mij nieuwe dingen, waarover later meer. Ik heb nog tassen vol met materiaal waar ik wat mee wil, SD kaartjes vol foto's en 4 mini dv bandjes met videomateriaal. Wat vooral vol zit is mijn hoofd: alle dingen die ik gezien en gehoord heb! Zoveel zaken waar ik de komende tijd meer aandacht aan wil besteden.
Ik wil serieus met Camtasia Studio aan de gang.
Ik ga een Ipod aanschaffen (dankzij genereuze sponsoring door het CvI) en die gebruiken zoals ik dat in Amerika gezien heb.
Ik wil met Second Life gaan "spelen" want dat is gewoon té vaak gevallen de afgelopen week om het verder te negeren. Nu zelfs Nederlandse politici het gaan inzetten in hun campagne lijkt het me niet meer dan logisch dat ook scholen dit middel gaan gebruiken.
Ik wil ook nog de tijd vinden om goed verslag te doen van mijn ervaringen als blogger. Zo heb ik veel en dankbaar gebruik gemaakt van Windows Live Writer. Daardoor had ik gelukkig relatief weinig last van alle keren dat Blogger down was de afgelopen week. Met name de plugin Flickr4writer kwam zeer goed van pas.
Ik ga meer vertellen over Twitter en Meebo en hoe leerkrachten in Amerika dit gebruiken in hun contacten met leerlingen.
En zo zou ik nu al uren door kunnen gaan...
16 oktober 2006
Dat heb ik weer...
Maakte ik zaterdag nog een leuke collage van alle "gereedschap" die een beetje blogger mee moet nemen op studiereis, nu zou ik een foto kunnen maken van m'n nachtkastje en alle tissues die eronder liggen.
Ik zal het jullie niet aandoen, maar een ieder die mij tips kan geven hoe ik hier binnen 24 uur van af ben wordt beloond met een vette link in de reactiekolom hiernaast!
Audio search
Niall Kennedy heeft gisteren op zijn weblog een zeer interessant artikel geplaatst over "de stand van zaken rond audio search". Dit is een "must read" voor iedereen die serieus belangrijke ontwikkelingen op en rond internet wil volgen. Ik ga hier dan ook geen korte vertaling geven, je moet gewoon even zijn verhaal lezen!
Audio wordt alleen maar belangrijker stelt hij, en daarmee ook de mogelijkheden om te kunnen zoeken naar én binnen audio bestanden.
Als ik kijk naar de workshops die ik gisteren heb uitgekozen om volgende week te volgen tijdens de Conference on Information Technology moet ik Niall vanzelf gelijk geven!
Grappig is dat hij ook voorspelt dat VOIP in dit verband een belangrijke rol gaat spelen. Audio search staat nu nog in de kinderschoenen, maar gaat heel belangrijk worden. Lees zelf maar waarom!
In zijn verhaal verwijst Niall naar The President's weekly radio address. Ik wist niet dat President Bush iedere week een "podcast" gaf, maar dacht toen gelijk: en Balkenende?
Via Google kwam ik terecht bij het Ministerie van Algemene Zaken en daar vind ik radio- en TV teksten van de Minister President (MP). Nee, geen MP3 alhoewel ik dat ook even dacht. Het zijn de uitgewerkte teksten van de wekelijkse gesprekken met de minister-president, maar wel ongecorrigeerd!
Dit geloof je toch niet? Iemand zit dus echt dat gebabbel op vrijdagavond uit te schrijven om het als Word document beschikbaar te stellen.
Van afgelopen vrijdag krijg je dus het volgende:
Meneer Balkenende, kent u het spelletje Lingo?
BALKENENDE:
Ja, net als zoveel Nederlanders hè.
MINGELEN:
Dat wordt ongeveer over een half uur op deze zender uitgezonden. Maar niet lang meer heb ik begrepen, want er kijken wel veel mensen naar, maar vooral ouderen en dat is kennelijk niet aantrekkelijk genoeg. Dus het spelletje verdwijnt. Wat vindt u daarvan?
BALKENENDE:
Nou, in de eerste plaats als minister-president moet je natuurlijk je daar niet mee bezig houden, want wij gaan niet over de programma’s. Maar ik weet wel dat heel veel mensen in Nederland het spelletje zo graag zien. Het gaat over: hoe ga je met taal om? Hoe zit het met woordenkennis? Snel kunnen denken en een hele bijzonder en plezierige presentatrice, Lucille Werner. Ik mag het ook graag zien.
MINGELEN:
Ja, maar de politiek kan daar dus niets aan doen?
En zo gaat dat maar verder. Het lijkt me dat het opnemen en beschikbaar stellen als podcast een stuk simpeler en goedkoper is...
Alles wordt oranje
Koninklijke TPG Post heet vanaf 16 oktober officieel Koninklijke TNT Post. Op 14 september 2005 werd de naamswijziging aangekondigd. Tussen september 2005 en vandaag zijn vele voorbereidingen getroffen om deze naamswijziging te realiseren. Om de overgang van TPG Post naar TNT Post te vieren, wordt huis-aan-huis een voorgefrankeerde envelop verspreid. Een cadeautje van TNT Post en goed voor het gratis verzenden van een brief of een kaartje.
De persberichten op de volledig vernieuwde website kunnen ook gevolgd worden door middel van een RSS feed. Die kwam ik dus toevallig tegen... Voor wie nog niet weet wat RSS is wordt dat op de nieuwe site keurig uitgelegd.
Afscheid van rood
De naamswijziging van TPG Post in TNT Post betekent dat er afscheid genomen wordt van de kleur rood. Vanaf 16 oktober zullen de circa 40.000 postbodes van TNT Post de post bestellen in hun nieuwe oranje-zwarte bovenkleding. Sinds 1850 dragen postbodes herkenbare kleding. Toen werd het verplicht gesteld een jas, rok of buis van blauw laken te dragen met een rode kraag. Een eeuw later werd de kleding voorzichtig rood. Deze kleur werd in 1987 in de nieuwe kledinglijn geïntroduceerd. Dit jaar worden in totaal 750.000 stuks kleding (300.000 kilo) uitgereikt. Harry Koorstra, voorzitter van de directie van TPG Post: “De kleur oranje is na vandaag onlosmakelijk met onze postbodes verbonden. Gezien de grote aantallen kledingstukken, kan niemand vandaag om onze nieuwe naam én ons nieuwe uiterlijk heen.”
14 oktober 2006
Het wordt hier even rustig...
Ik ga vanaf nu m'n aandacht verleggen naar Charlotte 2006.
Dat is de titel van het weblog waar ik verslag zal doen van mijn reis naar Amerika en naar de Conference on Information Technology die daar gehouden wordt. Misschien nog wat cross-postings of toch dingen die ik daar niet kwijt kan.
Ben je bang me te missen of ben je nieuwsgierig naar mijn ervaringen in Amerika, voeg dan deze RSS feed toe aan je verzameling!
13 oktober 2006
10 regels (om van af te wijken)
is een van de 10 regels voor webloggen die ik tegenkom bij http://blog.outer-court.com/
Gelukkig luidt de 10e regel: "Op al deze regels zijn uitzonderingen"
maar de rest is zeker goed om eens door te nemen!
PS: Wanneer iemand de moeite neemt om ze te vertalen naar het Nederlands, stuur me even de url en ik link ernaar. Het is nu bedtijd.
12 oktober 2006
Vandaag geen bericht
Vandaag was ik bij het Microsoft Portal Event in Amstelveen. Gelijk toen ik de grote zaal binnenkwam zag ik het: een blogger in de zaal!
Op de eerste rij zat namelijk iemand met camera en notebook paraat.
"Dat moet een blogger zijn" dacht ik gelijk, en ja hoor, ik herkende hem direct aan de foto op zijn weblog.
De tweede gedachte was: "gelukkig, dan kan ik rustig achterover leunen" want sessies verslaan zoals hij zal me nooit lukken...
Natuurlijk heb ik me even aan hem voorgesteld en gezegd dat ik heel benieuwd ben naar zijn verslag.
11 oktober 2006
Libië geeft ieder kind een laptop
"(Novum/AP) - Alle 1,2 miljoen schoolkinderen in Libië krijgen binnen twee jaar een laptop met internetverbinding. De Libische overheid gaat de laptops voor 100 dollar per stuk (tachtig euro) kopen via de Amerikaanse organisatie One Laptop per Child, die wordt ondersteund door het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, zo meldde de krant The New York Times woensdag. Volgens een woordvoerder van de organisatie zal Libië mogelijk het eerste land zijn waar alle schoolkinderen op school een internetverbinding hebben."
Lees het volledige bericht hier.
Om het bericht bij de New York Times te kunnen lezen heb je wel een (gratis) account nodig.
Nieuws vanaf de Educause
Ik hoef daarvoor niet verder te gaan dan het perscentrum van Google.
De educatieve nieuwtjes rollen over elkaar hen. Daarnet maakte ik al melding van de samenwerking tussen Google en Blackboard, maar er gebeurt veel meer.
Zo start de Arizona State University vandaag met Google Apps for Your Domain voor meer dan 65.000 studenten! Zij kunnen gebruikmaken van customizable email, calendar, Google Page Maker and instant messaging tools.
Ook kondigt Google op de Educause aan: the beta release of APIs that make it easier for organizations to integrate their user directory, single sign-on systems, and mail gateways with Google Apps for Education.
Er zijn updates en nieuwe features voor Google Apps for Education
Voor K-12 educators vind ik tenslotte nog de Google for Educators site, alwaar je je ook kunt aanmelden voor de Google educators mailinglist.
Op deze site informatie over 12 producten van Google met daarbij gebruiksvoorbeelden voor in de (onderwijs) praktijk.
Tot zover het Google onderwijsnieuws van vandaag zou ik haast zeggen...
O nee, nog eentje dan: Je kunt nu ook Google certified teacher worden!
Maar daar moet je wel wat voor doen:
Why should we select you as a Google Teacher?
Describe one of your favorite teaching moments?
You must create a one-minute video on either of the following topics: "Motivation and learning" OR "K12 innovation." There are no other restrictions on the video. Be as creative as you like. Once you create the video, you must find a way to post it on the Web for us to view or download, then paste the URL for your video into the appropriate field on the application. We will not accept videos by email, and we will not watch more than one minute. So, make it count!
Google en Blackboard
Dit hoef ik niet te vertalen lijkt me...
Ben ik een journalist?
Vanavond ontving ik een mailtje met een link naar de uitslag van een onderzoek waaraan ik heb meegewerkt. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van een studie aan de Universiteit Leiden, in samenwerking met de Vereniging voor Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Auteur is Arjan Dasselaar. Hij is freelance journalist voor ondermeer Elsevier, NRC Handelsblad (Product & Techniek), Algemeen Dagblad (Diagnose), Netkwesties.nl, Men’s Health, computerblad PCM en het weblog BlogNoot van Planet Internet.
Ik heb het hele verhaal nog niet volledig doorgenomen, maar wil alvast m'n complimenten kwijt voor aanpak en uitwerking.
Samenvatting (met toestemming van de auteur letterlijk overgenomen)
Het aantal weblogs of blogs in Nederland, web sites die informatie in een dagboek-achtig format publiceren, is in enkele jaren gestegen van nul naar, volgens sommige schattingen, meer dan een miljoen. Deze groei heeft geleid tot heftige debatten over de vraag of blogs al dan niet journalistiek bedrijven.
Deze afstudeerscriptie probeert een antwoord te vinden op de vragen: 'Willen Nederlandse bloggers zich bij het schrijven voor hun blog laten leiden door journalistiekewaarden en gedragswijzen, en in hoeverre vinden diezelfde bloggers dat ze deze journalistieke waarden en gedragswijzen ook in de praktijk brengen?'
De scriptie draagt definities aan voor zowel blogs als journalistiek. Vervolgens wordt een methode beschreven waarmee kan worden onderzocht of een blog journalistiek bedrijft, en welke journalistieke idealen de blogeigenaar nastreeft.
Deze methode is vervolgens gebruikt in een onderzoek waaraan zowel Nederlandse kranten als blogs veelvuldig aandacht hebben besteed. Dat leidde tot deelname van 379 blogs aan het onderzoek, waarvan 292 formulieren bruikbaar waren.
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse blogs in meerderheid geen journalistiek bedrijven, en dat ook niet wensen te doen. Afhankelijk van welke maatstaf wordt gebruikt, variéert het percentage journalistieke blogs tussen de 0,3 en 17,5 procent.
Als de laatstgenoemde groep van 17,5 procent wordt vergeleken met het gemiddelde deelnemende blog aan het onderzoek, dan blijkt dat journalistieke blogs op bijna alle fronten anders zijn: de makers zijn veelal hoger opgeleid, maken vaak meer gebruik van technische blogfunctionaliteiten, en zijn geneigd om in hun inhoud meer mediatypes te gebruiken zoals illustraties, audio en video.
Niettemin is zelfs dit hoogste percentage van17,5 procent lager dan het percentage dat werd gevonden bij recent onderzoek naar journalistieke aspecten van blogs in de Verenigtie Staten. De scriptie draagt mogelijke verklaringen aan voor deze verschillen, en doet voorstellen voor een toekomstig onderzoek naar de verbetering van de gebruikte enquêtemethode, en voor een transnationaal vergelijkend onderzoek van de journalistieke aspecten van blogs.
Meer is te lezen op PMM BlogNoot en vanaf die plek is ook het onderzoek te downloaden als pdf bestand. Helemaal onderaan staat:
(Journalisten die het persbericht hebben ontvangen: u kunt het embargo vergeten, aangezien Commlog daar ook geen boodschap aan had.)
En inderdaad, op Commlog lees ik:
"O ja, en er zat een embargo op dit persbericht. Tot vanavond 23.59 u. Maar dat was vast een grapje. Of een test misschien? Om te kijken welke blogs wel en welke niet journalistiek zijn."
Leuk om de eerste te zijn, maar inderdaad niet zo netjes als dat niet de bedoeling was. Moeten weblog auteurs zich aan dezelfde afspraken houden als "gewone" journalisten? Mij lijkt van wel.
Al met al heb ik nog geen antwoord op de vraag: ben ik nu journalist? Eerlijk gezegd heb ik me dat nooit afgevraagd en ik geloof dat ik het helemal niet zou willen zijn. Dan moet je je aan allerlei dingen houden heb ik begrepen...
Docs en spreadsheets
Ze willen ons gek hebben bij Google geloof ik.
Nu hebben ze Writely en spreadsheets weer samengebracht in één omgeving.
Bekijk de What's new.
Update: Dit bericht plaatste ik vanmorgen even heel snel, waarbij ik gebruik maakte van Google Docs. Pas later viel me op dat de titel van het document niet meegenomen wordt en dat vind ik op z'n minst onprettig, om niet te zeggen waardeloos. Vandaar maaar even een update, waarbij ik alsnog een titel toevoeg. Hoe de RSS readers hiermee omgaan weet ik eerlijk gezegd niet. Mij is geleerd nooit de titel van een bericht te veranderen en nu doe ik dat in feite wel.
Ook viel me op dat het nog niet zo makkelijk is om vanuit je Docs account naar verschillende weblogs te publiceren (ja, ik heb er stiekum meer).
Voorlopig ben ik dus nog zeker niet "om" als het gaat om deze tool.
Volgens mij hebben ze dit gewoon te snel neer willen zetten om zoho af te troeven.
10 oktober 2006
New Feature: Choose Your Audience
Bij Google video kun je er vanaf nu voor kiezen of je een gepubliceerd filmpje wel of niet publiek wilt maken.
"You asked and we answered. With our newest feature, unlisted videos, you can upload videos without making them publicly available in the Google Video search results and share them with only those people you want to see them."
Skype gebruiken in de les
Vicky Davis, "the Cool Cat Teacher", heeft een prachtige screencast gemaakt over hoe zij Skype inzet in de les. In het bijgaand bericht legt ze precies uit wat ze gedaan heeft. Ze heeft het haar leerlingen uitgelegd. Toen heeft ze hen allemaal een account laten aanmaken. Ze heeft hen vervolgens haar laten bellen. Ze heeft een conference call én een video call gedaan en uiteindelijk zelfs een Skypecast!
Let op: we hebben het hier wel over (bovenbouw) basisschoolleerlingen!
RSS Smart Answers
De nieuwe RSS Smart Answers maken populaire Nederlandse en Amerikaanse weblogs beschikbaar vanaf onze hoofdzoekpagina. Vanaf heden verschijnen de laatste drie postings van veel van je favoriete weblogs en RSS-feeds aan de bovenkant van resultaatpagina’s. Nieuwe artikelen verschijnen in een oogwenk in de Smart Answer nadat de auteur een nieuwe bijdrage heeft toegevoegd. En er is natuurlijk een directe link naar de weblog om het hele artikel te kunnen bekijken."
En zo gaat het nog even door op de duidelijk vanuit het Engels vertaalde site van ask.com
"De eerste verzameling RSS Smart Answers is gekozen uit de lijst van meest populaire weblogs van onze toonaangevende RSS aggregator Bloglines en bundelt een overzicht van weblogs variërend van serieus tot humoristisch, van politiek tot technisch, van persoonlijk tot trendy en meer. En we blijven onze RSS Smart Answers uitbreiden om de wereld van weblogs binnen handbereik van de resultaatpagina’s van Ask.com te brengen."
Natuurlijk even gekeken of mijn RSS feed al mooi bovenaan komt te staan, maar helaas.
Die van Hans Mestrum dus wel, mazzelkont...
Maar goed, zo "smart" zijn die answers van Ask dus (nog) niet.
Maar toch is Ask het bekijken/gebruiken best wel waard. Het heeft een aantal mooie mogelijkheden, zeker als je een gepersonificeerde pagina aanmaakt. Gek genoeg is Ask bij veel internetters minder bekend dan Bloglines, terwijl Bloglines van Ask is...
Copy and paste
Iedereen heeft het natuurlijk over de Gootube deal.
Maar Google deed meer vandaag:
* Press releases
October 9, 2006
Google To Acquire YouTube for $1.65 Billion in Stock*
Google Signs Agreement with SONY BMG MUSIC ENTERTAINMENT to Give Users Access to Expansive Catalog of Music Videos
Google and Warner Music Group Announce Agreement to Offer Google Video Users WMG's Music Video Content
Maar vergeet onze eigen KPN niet:
Die kwam vandaag met de introductie van KlasseTV
"Het eerste schooljaar biedt KlasseTV de dienst gratis aan voor alle basisscholen en leerkrachten. Voor het schooljaar 2007/2008, als KlasseTV verder ontwikkeld en gevuld is, wordt de portal een betaalde dienst voor de scholen."
Tja, KPN heeft nu eenmaal geen 1.65 biljoen....
Saillant detail is voor mijn gevoel dat KlasseTV gewoon verwijst naar filmpjes die bij Teleblik staan. Deeplinken en dubbel betalen?
Wie zet alle filmpjes van Teleblik "even" bij GOOTUBE?
09 oktober 2006
Het internot, 10 jaar na nu
Dat is de visie van Carl Mangold, vandaag geplaatst op MarketingFacts.
2 dagen geleden beloofde ik m'n neef om zijn vraag: "Willem, wat komt er na internet?" op internet te plaatsen "omdat er dan zeker een antwoord op komt".
Nu stromen de antwoorden al binnen, vooral ook in de comments onder het uitnodigende verhaal van Carl...
(met dank aan Margreet, die me hierop wees)
Krant zonder scrollen
Edutrip 2006
Je kunt zijn avonturen bijna live volgen via een speciaal daarvoor ingericht weblog.
Gerard Dummer is een van de drijvende krachten achter het Wikikids project.
Op dit moment zit hij bij de pre conference over social software, en die presentatie is (uiteraard) te volgen via een wiki. Ik heb al even gekeken en kom op verschillende pagina's notabene nu al verwijzingen tegen naar www.wikikids.nl!
Die Gerard doet daar dus goede zaken!!!
08 oktober 2006
Mijn feed valideert niet
Ik blijkbaar niet, want: De ingebouwde RSS lezer accepteert alleen valide XML en dia van mij komt helaas niet door de feed validator.
"If you or your customers are outputting content with invalid characters, an undefined namespace, or a non-breaking space (
) the Windows RSS Platform will disregard your feed updates."Nu heb ik de pech dat Blogger die foute code genereert en ik daar voor zover ik kan zien geen vat op heb. Het heeft te maken met een taal instelling op de server. Maar je mag meer dingen gaan controleren, zeker als je gebruik maakt van pop-up schermpjes (nee hè, denk erom!)
Wat als je niet op tijd klaar bent voor IE? Kijk dan hier.
Neven- en nichtendag
Aangezien ik de jongste thuis was (en mijn vader ook) tref ik daar familie van rond de 80 jaar!
Meestal neem ik mijn "spullen" mee zodat ik wat kan laten zien en erover vertellen.
Dankzij een prima T-Mobile hotspot verbinding op de prachtige locatie in Zutphen kon ik dit keer laten zien waar iedereen woont via Google Maps. Ook konden we zo precies de plek bepalen waar vroeger "de Karssenborgh" gestaan heeft (vlakbij Zwiep, aan de Berkel).
Op mijn vraag wie van de familie een computer heeft en wel eens op internet zit ging toch zeker 60% van de vingers omhoog. Van hen kreeg ik ook de e-mail adressen om foto's en filmpjes door te sturen. (Dat ga ik natuurlijk anders doen!)
Verder had ik zeker 10 digitale fotolijstjes kunnen verkopen want de belangstelling daarvoor was heel groot! Voor mensen zonder computer maar met digitale camera is het dan ook een uitkomst. Opvallend was dat vooral de dames vooraan stonden. Heerlijk om te zien hoe mensen die 30 jaar ouder zijn dan ik nog zo in het leven staan!
Natuurlijk mocht ik antwoord geven op de vraag: "Ie bunt toch onderwiezer, wat doe'j nou de ganse dag met die kompoeters?"
Een andere neef vroeg me: "Willem, wat komt er na internet?"
Ik heb hem beloofd dat ik die vraag op m'n weblog zou plaatsen omdat er dan zeker een antwoord op komt...
You ain't seen nothing yet!
Iedereen wil graag jong blijven. Eigenlijk wil ik alleen maar (veel) ouder worden om mee te maken wat de toekomst nog allemaal voor ons in petto heeft!
06 oktober 2006
Pingen verder toegelicht
Pingen zoals bedoeld in mijn vorige bericht betekent dat je een zoek/indexeermachine op de hoogte wilt brengen van het feit dat je website/weblog is ge-updated. Maar pingen is eigenlijk niets meer dan een (of meerdere) paketten sturen naar een adres dat je opgeeft. Lees hier de gehele uitleg.
Maar nu wat betreft die zoekmachines zoals Google Blogsearch en Technorati. Die bieden daar dus aparte pagina's voor aan waarbij je kunt volstaan met het doorgeven van de url van je site of weblog. Technorati meldt trouwens dat veel blogtools zoals blogger, movable type, nucleus, wordpress het automatisch doen. Van blog.nl bijvoorbeeld weet ik dat niet, maar je zou erachter kunnen komen door naar de broncode te kijken?
Als je naar de xml file kijkt die Google genereert zie je dat je meer kunt doorgeven dan alleen de RSS feed, namelijk ook de naam van je weblog en de url van de site. Dit wordt gedocumenteerd op deze pagina.
Voor mij is dat dus: (alles aan elkaar)
Pas dit aan aan je eigen situatie en vul het in in je browser. Maak daar een bookmark van en je kunt hem iedere keer opnieuw gebruiken wanneer je wilt!
Ditzelfde kun je doen bij Technorati, maar de kans is groot dat die al een "ping" krijgt van de tool die je gebruikt.
Tenslotte zijn er ook nog diensten op dit gebied zoals pingomatic.com
Sorry voor het lange verhaal, maar ik heb even geen tijd om het kort en bondig te formuleren...
Gek op gadgets
Nu kom ik weer de Wireless IP Robocam tegen.
Stel, die neem ik mee naar een conferentie waar wireless beschikbaar is en ik geef bijv. op m'n weblog het adres vrij hoe hij te benaderen is. Dan kunnen tot 64 mensen tegelijk naar de beelden kijken, en hem de kant opdraaien die ze willen.
Lijkt me helemaal geweldig maar.... ik lees in de specs niet of hij ook geluid opneemt, en dat heb je eigenlijk wel nodig lijkt me.
Iemand ervaring met dit apparaat? Wie geeft me een goed argument om dit ding niet te kopen?
Hou me tegen! (I'm addicted)
Weblog als ELO
Het mooie van het weblog zoals hij het heeft ingericht vind ik de tabbladen voor: info, rooster, nieuws, opdrachten en bronnen. Dit zou bijna een standaard sjabloon kunnen worden voor dit soort weblogs!
Ik begin me nu toch serieus af te vragen wat we nog moeten met die ELO's als ik dit soort dingen zie...
Wie durft hier een standpunt in te nemen juist vóór het in de lucht houden van bijv. Blackboard en N@tschool, natuurlijk met links die verwijzen naar voorbeelden net zoals het Algoritmiek voor Biologen weblog zodat we dat met eigen ogen kunnen beoordelen?
05 oktober 2006
Ping Google Blogsearch
Nu ben ik daar zelf niet zo scherp op maar ik weet dat er collega webloggers zijn die wel houden van een beetje "ego surfen". Ik ben de (namen van de) weblogs die ik vaak lees eens gaan invoeren bij Google Blogsearch en kwam erachter dat je (volgens mij) makkelijker gevonden wordt wanneer de naam van je weblog bestaat uit één woord, zoals Trendmatcher, Hansonexperience, Frankwatching of frEdSCAPEs. Je weblog komt dan keurig als "related weblog" helemaal bovenaan te staan.
Anders is het met weblogs die een langere naam gebruiken, zoals ICT en onderwijs blog, of ICT en Onderwijs, of digitaal inlichtingenwerk. Daarmee dringt zich bij mij de vraag op: "hoe belangrijk is het om een duidelijke naam te hebben, eventueel met heldere bijbehorende URL?"
Overigens mag mijn "onderzoek" niet die naam hebben en ben ik het omgekeerde ook tegengekomen. "Weblog zonder haast" wordt namelijk wel als zodanig gevonden en Edukast juist weer niet. Tijd om wat te gaan pingen heren?
Update:
Google publiceert de laatste 5 minuten van ping activiteit via de changes.xml file. Daar zag ik net dus een paar Nederlandse weblogs voorbij komen. Zouden die nu dit bericht gelezen hebben?
Zie ook: www.niallkennedy.com
04 oktober 2006
SearchMash
Moet je echt doen!
Klik op zo'n groene link en kijk wat je krijgt: dat wilde ik nu al zo lang!
Meer informatie lees je bij ZDnet.
Eigenlijk is de nieuwe Google groups ook nog een aparte posting waard, maar als ik teveel berichten per dag doe word ik door sommigen uit de bookmarks verwijderd. Dus verwijs ik ook hiervoor maar naar ZDnet.
Slideshare beta
Voor de echt geinteresseerden: Ik kan 10 invites weggeven!
Pech... kuch...
"Ik val maar met de deur in Huis: De Educa Pecha Kucha wordt afgelast!
Of de timing is ongunstig of Onderwijsland is nog niet toe aan een luchtige dynamische manier van kennisdelen en kennissen maken of we zijn seminar en conferentiemoe ... wie zal het zeggen?
Wij moeten dit soort events kostendekkend organiseren en dat lukt dus niet (net meer dan de helft van de prognose). Vandaar, na overleg met Kennisnet een afgelasting. Jammer van het enthouiasme bij zowel presentatoren en inschrijvers. Wij houden jullie gegevens achter de hand voor een volgende gelegenheid met gunstiger gesternte om het podium te bieden wat recht doet aan jullie kennisdelingsbereidheid, gedrevenheid en kunde.
Nogmaals bedankt voor je bereidheid etc.
Tot mails, (ik hou je wel in de gaten via je log!)"
En dat terwijl ik vorig weekend (op een zonnige zondag) een dag besteed had aan de voorbereiding van een presentatie van 10 minuten! Nu moet ik opeens terugdenken aan m'n ontmoeting met Martijn Aslander vorige week toen hij zei: "Ik bereid me nooit voor op een presentatie!"
Nu weet ik dat de uitnodiging vooral verspreid was onder CvB leden van grote onderwijsinstellingen en andere organisaties. Natuurlijk hebben zij wel wat anders aan hun hoofd dan te luisteren naar malle mensen zoals ik...
Ik bekijk het maar van de positieve kant: kan ik lekker incognito als deelnemer naar een andere interessante bijeenkomst!
Google zonder reclame
Om deze zoekpagina te gebruiken hoef je dus bepaald niet visueel gehandicapt te zijn!
Inderdaad is het lettertype niet "vast" gedefinieerd door een stylesheet, maar kun je dat in de browser vergroten. Ideaal dus ook voor wat oudere mensen of op scholen waar nog van die kleine oude 15 inch schermen staan.
Ik heb een blinde collega en ga hem zeker vragen hoe hij deze zoekpagina op zijn braille-regel voelt. Ik kan me voorstellen dat deze voor hem heel bruikbaar is!
Natuurlijk probeerde ik de pagina even uit met mijn favoriete zoekterm: kennisnet (probeer maar)
Wat me toen opviel is dat de eerste 40! hits allemaal links waren naar Kennisnet subdomeinen. Dat moet Google toch haast handmatig doen zou je zeggen?
De enige vreemde eend in de bijt was brandweerkennisnet, maar het is altijd goed om die in de buurt te hebben.
03 oktober 2006
Over spelling gesproken
Voor die bloggers: de T en de D zitten zo ver uit elkaar op het toetsenbord, dat kunnen toch geen typefouden zijn?
De juiste spelling
Met deze gadget kun je zoeken naar de juiste spelling en afbreking van Nederlandse woorden. Type in het zoekveld links ten minste twee letters die in het woord voorkomen. Met het selectiebalkje boven het zoekveld kun je de positie van uw invoer in het woord bepalen. De gadget maakt gebruik van de woordenlijst van de TeX Gebruikersgroep, aangevuld met een lijst nieuwe woorden. Deze woordenlijst is daardoor vollediger dan de officiële 'Woordenlijst Nederlandse Taal', beter bekend als Het Groene Boekje. Alle woorden zijn begin augustus 2006 aangepast aan de huidige spelling. |
Google Gadgets nu voor iedereen!
Maak je keuze op deze pagina en kies uit de rubrieken: Nieuws, Hulpprogramma's, Communicatie, Leuk & games, Financieel, Sport, Lifestyle en Technologie.
In plaats van uren rond te kijken heb ik er maar snel een uitgekozen die me heel handig lijkt:
Er zitten zeer nuttige gadgets bij voor bijv. schoolwebsites maar ook weblogs zullen er vanaf nu ongetwijfeld anders gaan uitzien (verwacht ik)
Welkom Back: MarcNext
Zo luidt het eerst bericht na een "radiostilte" van maanden.
In een toelichting schrijft Marc: "Over bloggen gesproken, ik kon het niet nalaten om weer (voorzichtig) te beginnen, het is gewoon boeiend en leuk om er mee bezig te zijn."
Toevallig had ik hem net vorige week een mailtje gestuurd waarin ik zei dat ik Blogsumer af en toe nog wel miste.
Nu is er dus weer een nieuw weblog: MarcNext, "Consuming the Internet".
Gelukkig heeft Marc alle berichten uit de Blogsumer tijd overgenomen in dit nieuwe weblog. Zo is dat archief weer toegankelijk.
"Ik ben dus weer een speld in die hele grote Blogosphere-hooiberg" vertrouwt hij me toe.
Laat die speld af en toe maar lekker prikken Marc zou ik zeggen!
Reactie van MyDaily
Vanochtend kreeg ik de volgende reactie:
Bedankt voor uw artikel over MyDaily.
Wat u aantrof in de META was inderdaad niet erg netjes. Dit komt omdat wij begonnen zijn met een wk.mydaily.nl, ten tijde van het WK 2006. En het vervolgens vergeten te verwijderen. Inmiddels heb ik dat gedaan.
Het toevoegen van favorieten zit er ook aan te komen. Met die nieuwe functie kan men pas echt een eigen startpagina samenstellen. Ook zijn we uiteraard bezig met Firefox. Maar er zitten nog wat kinderziektes in het script.
Mocht u verder nog tips of ideeën hebben voor MyDaily, horen wij dat heel graag!
Heerlijk om te zien hoe snel en adequaat sommige bedrijven reageren!
De oproep om met tips en ideeën te komen wil ik graag met mijn lezers delen. Er wordt geluisterd!
02 oktober 2006
MyDaily
"Met MyDaily.nl maak je snel en eenvoudig een eigen pagina, met daarop alléén wat jij zelf wilt. Voeg zogenaamde daily's toe: de blokjes met nieuws van een bepaalde website die je vaak bezoekt.
Wat kan je onder andere met MyDaily:
• Voeg daily's toe, en sleep ze waar je maar wilt
• Maak tabs voor verschillende onderwerpen of personen
• Geef daily's een eigen kleurtje om je pagina overzichtelijk te houden
• Deel je pagina met je vrienden, familie, collega's, etc
• Of houdt je pagina helemaal voor jezelf!
Kortom, met MyDaily.nl blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Zonder dat je allerlei websites hoeft af te speuren!"
Ik zou me kunnen voorstellen dat bijv. teams, schoolmediatheken of werkgroepen op deze manier snel een pagina klaarzetten met de nodige feeds. Ik zou er dan ook gewone links in willen hebben en als je zo doorredeneert zou je veel meer willen dat er niet in zit. Aan de andere kant is dat misschien ook juist de charme...
In ieder geval heb ik maar even snel http://feed.mydaily.nl/ gereserveerd en ik zal zien of ik het over een week nog gebruik.
Update:
Ik heb eens even in de broncode van mydaily gekeken en dan kom ik toch wat rare dingen tegen.
In de metatags onder andere: META name="keywords" content="nieuws, rss, zakelijk nieuws, persoonlijk nieuws, wk nieuws, laatste nieuws, wk 2006, oranje, nederlands elftal, ruud van nistelrooy, wk duitsland, wk nieuws, startpagina">
Daar houd ik dus niet van (Ik heb geen verstand van voetballen, Wilfred)
en verderop in de code staat:
"Sorry... Met Firefox werkt MyDaily.nl (nog) niet. Daar wordt aan gewerkt, dus probeer het later nog eens."
Dus Pierre, dit is niks voor jou (voorlopig)
01 oktober 2006
Rondje vliegen?
Heb je vliegangst, dan kun je die hiermee misschien overwinnen. Neem een op afstand bedienbaar vliegtuigje, zet er een op afstand bedienbare camera op die gekoppeld is aan een virtual reality bril, en zoek een leuk terrein uit. Toelichting op gebruikt materiaal en werkwijze zit deels in het filmpje. |