29 augustus 2008

Google forms gebruiken in de klas

Tom Barrett heeft op zijn weblog "ICT in my Classroom" 10 voorbeelden beschreven en geplaatst van manieren waarop je Google formulieren prachtig kunt gebruiken in je lessen.
De voorbeelden zijn allemaal naar je eigen Google Documents omgeving te halen zodat je ze makkelijk kunt aanpassen.
Al eerder heeft Tom een artikel geschreven over de manier waarop je Google forms kunt gebruiken. Daarin zegt hij dat hijzelf Google forms vrijwel dagelijks gebruikt. Hij praktizeert dus echt wat hij verkondigt en daar houd ik van!
Hij eindigt z'n verhaal met:
"I hope that you have found something to inspire you here or perhaps you can use these straight away. If you have not had time to explore Google Forms it is most definitely worth a look. If you have time drop me a note saying how you got on with your own ideas."
Natuurlijk gebruikt hij voor dat laatste ook weer een Google formulier!

Absoluut de moeite waard om te bekijken. Je doet hiermee ideeën op over hoe je dit zelf zou kunnen toepassen. Het mooie is dat wat wordt ingevuld op zo'n formulier terecht komt in een spreadsheet!

Hoe denkt Balkenende over bloggers?

Ik heb eerlijk gezegd geen idee, Maar John McCain is daar in ieder geval heel duidelijk over:
"Now we've got the cables. We've got talk radio. We've got the bloggers. I hate the bloggers. We've got all kinds of sources of information."

Je kunt zo'n Youtube filmpje ook beeldvullend bekijken.

Een liedje dat blijft hangen


Gevonden via About:blank

27 augustus 2008

Deze site is niet toegestaan op het netwerk

Gisteren wilde ik op mijn werk even snel een filmpje bekijken van Pierre omdat hij daarin een adres noemde dat ik nodig had. Tot mijn verrassing werd het filmpje niet weergegeven. Toen ik wilde doorklikken naar de plek waar Pierre het filmpje geplaatst heeft kreeg ik de volgende melding:

Dus snel een mailtje gestuurd naar de servicedesk met de vraag of ze die blokkade willen opheffen omdat ik er zelf ook materiaal heb staan. Als antwoord kreeg ik terug dat ik die dan maar ergens anders moet gaan plaatsen...
Pierre heeft echter niet zoveel keus. Zijn prachtige filmpjes (over de Asus EeePc) duurden langer dan 10 minuten en kunnen daardoor niet bij Youtube geplaatst worden. Misschien dat we toch weer eens naar de mogelijkheden van de Surfnet videoportal moeten gaan kijken.

Flexibel toetsenbord voor EeePc

Kan er niks aan doen, misschien heb ik wel een zwak voor Aldi producten, maar ze blijven me dan af en toe ook verbazen met hun aanbod.
Zo ligt er vanaf volgende week woensdag een flexibel toetsenbord in de schappen. Kan me niet voorstellen dat die beter typt dan het toetsenbord van de Asus EeePc die ik heb, maar ik weet nu al dat ik hem tóch ga kopen:
• 127 toetsen • waterproof • eenvoudig op te rollen • diverse kleuren
En dat allemaal voor € 6,99
Misschien neem ik dan wel gelijk zo'n Bluetooth V2.0 USB adapter mee, want die zit in mijn Asus niet ingebouwd...

Google Reader in gewoon Nederlands

Gisteren zei ik al: Wedden dat ik binnenkort kan linken naar een vertaalde versie?
Die weddenschap met mezelf heb ik dus gewonnen, al kwam de vertaling deze keer uit een andere hoek. Vanmiddag stond hier een reactie van Albert Breeuwsma:
Vandaag heb ik een account aangemaakt bij dotSub. Ik ben meteen maar eens aan de slag gegaan met dit recente filmpje van CommonCraft. Een compliment voor de duidelijke uitleg en fraaie animatie van de makers. Nu ga ik Google Reader zelf ook maar eens uitproberen!
Fijn dat er meer mensen zijn die de moeite willen nemen om dit soort filmpjes te vertalen en daarmee beschikbaar te maken voor het Nederlandstalige publiek!
Albert, mede namens hen van harte bedankt voor je moeite...

26 augustus 2008

Google Reader in Plain English

Sinds 5 dagen te vinden op Google's Channel:
Google Reader in Plain English
Weer zo'n prachtig instructiefilmpje, gemaakt door CommonCraft die in 65 seconden uitlegt hoe je Google Reader kunt gebruiken. Wedden dat ik binnenkort kan linken naar een vertaalde versie?
Lees ook het e-mail interview dat Erwin Blom hield met Lee LeFever van CommonCraft over hun succesformule.

25 augustus 2008

Het gras van de buren...

Toen ik 3 weken geleden om 5 minuten over negen binnenkwam op m'n werk was de vergadering van het implementatieteam al in volle gang. Geen tijd dus voor het uitwisselen van vakantie ervaringen. Geen idee waar de meeste van m'n collega's geweest zijn deze zomer, want sindsdien hebben we nauwelijks tijd gehad voor "een praatje".
Met een zekere jalouzie kijk ik dan ook naar berichten als die van het Zadkine College die het jaar "traditiegetrouw" opent in de St. Laurenskerk in Rotterdam, waarbij zelfs minister van Financiën en vice-premier Wouter Bos acte de presence gaf.
Of het verslag van de opening van het nieuwe schooljaar bij het Koning Willem I College waarbij Coen Free een gloedvol betoog houdt: Koning Willem I College gooit roer volledig om!
"Op vrijdag 22 augustus vond in het Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch de officiële opening van het collegejaar 2008 – 2009 voor medewerkers plaats. In zijn traditionele openingsrede kondigde algemeen directeur Coen Free aan dat het Koning Willem I College het roer volledig omgooit. Op de campus aan de Vlijmenseweg stond vervolgens voor iedereen een geweldige lunch klaar. Na deze lunch en het ondertussen uitwisselen van vakantiebelevenissen vonden per afdeling de eerste vergaderingen plaats. Het collegejaar 2008 – 2009 is gestart!"
(Door de afdeling PR&Marketing waarschijnlijk slim aangegrepen voor een mooi persbericht.)

Blijkbaar zijn we voor dat soort "bindende" activiteiten in Drenthe gewoon te nuchter, maar ik mis het wel een beetje...

23 augustus 2008

Flickr biedt nieuwe slideshow

Een mooi bericht op het Flickr weblog:
"We’ve launched a new and improved fullscreen slideshow on Flickr, designed and rebuilt from the ground up to help you sit back and watch the world go by."
Oftewel, Flickr biedt sinds begin deze week een nieuwe slideshow aan die heel mooi te embedden is op een website:



Het mooie hieraan is dat nu ook filmpjes getoond worden in de slideshow. Kijk in dit voorbeeld maar naar het tweede plaatje. Alleen de "volledig scherm" knop doet het bij mij nog niet...

Je krijgt 12 seconden om wat te zeggen

Op 12seconds.tv krijg je precies 12 seconden de tijd om een korte videoboodschap op te nemen. Dat is natuurlijk heel erg weinig, maar misschien net voldoende voor bijvoorbeeld een mini advertentie.
Lijken 140 karakters bij Twitter al weinig, aan 12 seconden heb je amper genoeg om 3 zinnen uit te spreken. Het dwingt je dus om het kort en krachtig te houden. Daarmee lijkt dit geen applicatie die in het onderwijs veel gebruikt zal gaan worden. Leerkrachten hebben vaak wat meer tijd nodig...
Het leuke is dat het bericht ook automatisch als link op Twitter verschijnt. Klein en krachtig, net als de Asus EeePc en daar lijkt deze tool wel voor gebouwd, want met de webcam van de Asus kun je prima wat opnemen. Het nadeel van zo'n ingebouwde webcam is wel dat ie altijd jouw kant op gericht is en zo nodig hoeft mijn hoofd niet steeds in beeld. Het downloaden van een driver was echter voldoende om ook mijn Traveler videocamera aan de Asus te koppelen en daarmee heb ik nu een heel mooi (conferentie)setje om opnames te maken! Nu eens uitzoeken of ook nog ergens een richtmicrofoontje voor de Asus heb liggen.
Asus met externe webcam
Wil je 12seconds uitproberen? Ik heb nog 9 invites om weg te geven!

21 augustus 2008

Even de benen strekken

Gisteren vertelde ik over het project waar ik op dit moment nauw bij betrokken ben. Morgen moet het worden opgeleverd, maar in de loop van vandaag werd wel duidelijk dat we dat gewoon niet gaan redden. Roosters zijn nog niet klaar, leerlingen nog niet gekoppeld aan studies, nieuwe docenten nog niet in het systeem ingevoerd en de connector met Peoplesoft draait nog niet.
Kortom, er moet nog heel veel gebeuren dus kwam mijn leidinggevende aan het eind van de dag met de suggestie om dit weekend met een aantal mensen door te pakken.
Echt iets waar ik mee thuis kon komen vanavond als je bedenkt dat we eigenlijk midden in een verbouwing zitten, ik twee weken eerder ben begonnen dan gepland en m'n BAPO en detacheringstaken voor anderen maar heb opgeschoven...
Natuurlijk ben ik loyaal met de baas en doe wat nodig is (afhankelijk van het bod waar hij mee komt) maar het betekent wel dat ik even geen tijd heb voor een inhoudelijk bericht waar jullie wat aan hebben.
En dat terwijl Microsoft Photosynth voor het grote publiek heeft vrijgegeven en ik dat graag zou testen en ik vanavond ook nog een account kreeg voor 12seconds.tv. Behalve dat wil ik nog altijd uitgebreid aandacht besteden aan mijn ervaringen met m'n Asus EeePc waar ik helemaal dol op ben...
Maar het enige waar ik vanavond behoefte aan had was om even lekker de benen te strekken.

20 augustus 2008

Verdubbel de kosten, halveer de opbrengst

"Krijg je een offerte voor een ICT-project, verdubbel dan de kosten en halveer de verwachte opbrengsten. Dan kom je ongeveer uit op de werkelijke kosten. Dat zeg ik als digibeet."
Een uitspraak van Hans Breukhoven, directeur van Free Record Shop, die ik vandaag tegenkwam in een artikel in de Volkskrant en die me heel erg aanspreekt.
In dat artikel vertelt hij openhartig over de implementatie van een grootschalig project en het leergeld dat hij daarbij betaalde. Opvallend daarbij is dat hij niet simpelweg de schuld legt bij de software en de implementatiepartner maar ook de hand in eigen boezem steekt.

Sinds twee en een halve week ben ik meer dan druk met de implementatie van een nieuw pakket voor de registratie van aan- en afwezigheid (Magister). Over de kosten daarvan wil ik niets zeggen, want daar ga ik gelukkig niet over, maar de verwachtingen zijn uiteraard hoog gespannen!
Het idee is dat vanaf volgende week iedere docent tijdens iedere les die gegeven wordt op de voorhanden zijnde desktop, notebook of PDA een overzicht krijgt van de leerlingen die in die les aanwezig horen te zijn. Vervolgens is het een kwestie van een paar keer klikken, wat vinkjes zetten en klaar is Kees... (zie filmpje)
De realiteit tot nu toe is iets weerbarstiger. Pas gisteren lukte het me om een rooster fatsoenlijk in te lezen vanuit het roosterpakker (GPUntis) nadat we de afgelopen 2 weken iedere dag wel tegen een andere bug of inrichtingsfout aanliepen. Dankzij een heel kort lijntje naar Leeuwarden waar Schoolmaster gevestigd is worden de bugs echt heel snel opgelost. Het is onvoorstelbaar hoe snel het bedrijf reageert en een nieuwe executable klaarzet voor ons! Maar om een inrichtingsfout eruit te halen moeten we vooral naar onze eigen organisatie kijken en dan blijkt het soms wat lastiger om snel tot een eenduidig besluit te komen.
De status is nu dat in technische zin alles redelijk werkt, maar het wachten is nu op (kloppende) roosters en of leerlingen goed zijn ingeschreven bij de juiste opleiding enzovoort. Alles moet onder een enorme tijdsdruk gerealiseerd worden en dan zijn fouten snel gemaakt.
Daar waar bij een bedrijf als de Free Record Shop de topdrukte ligt rond de Kerstdagen, zo is dat bij een onderwijsinstelling natuurlijk aan het begin van het schooljaar. Het moment bij uitstek dus om met iets volledig nieuws te beginnen en dan ook nog instellingsbreed!
Tot gisteren geloofde ik er absoluut niet in dat we het zouden redden vanaf maandag live te gaan. Pas vandaag lukten de imports zoals zou moeten zonder al te veel foutmeldingen en kwamen er roosters tevoorschijn in Magister. Vrijdagmiddag geven we een demo voor alle planners en roosteraars en dan durf ik dingen te laten zien uit de live omgeving (tot vandaag werkten we voor de zekerheid in een testomgeving).
Vrijdag kan ik dus hopelijk zeggen dat de software in principe doet wat die moet doen. Of alle roosters er dan zijn en alle leerlingen juist geplaatst is niet mijn afdeling. Of docenten maandag allemaal hun notebook bij zich hebben en kunnen inloggen... dat horen jullie later van me!

19 augustus 2008

Weblog krijgt naam en gezicht

Sinds begin dit jaar volg ik WitBlauw, een weblog met als payoff:
ICT - BASISONDERWIJS - DIGIBORD - ZORGVERBREDING - WEB2.0 - LINKS - REKENEN - ONTWIKKELING

In februari kondigde de auteur aan dat hij zich vooral zou gaan richten op onderwijs en ICT en natuurlijk plaatste ik als reactie:
"Verstandige keuze! Je verwijst naar je profiel, maar waar staat nu de R voor van rboers? Wat ik bedoel te zeggen is: Maak jezelf bekend, dat geeft een grotere band met je lezers..."

Wat ik miste was een naam en een gezicht bij het weblog. Juist dat maakt voor mij dat ik de dingen die ik ergens lees in een bepaald perspectief kan plaatsen. De auteur reageerde via een mailtje op mijn opmerking en gaf aan dat het een bewuste keuze was om zijn identiteit verborgen te houden. Ik schreef toen:
"Ik heb het opgegeven mijn identiteit te verbergen. Ik moet je trouwens zeggen dat ik daar ook veel voor teruggekregen heb en het heeft zich tot nu toe nooit tegen me gekeerd gelukkig. Dankzij Gmail wordt spam uiterst effectief weggefilterd en bij mijn weten doe ik geen dingen die het daglicht niet verdragen kunnen. Ik heb gewoon niks te verbergen geloof ik. Maar natuurlijk respecteer ik jouw opstelling. Ik reageerde op je weblog omdat je aangaf dat je daar meer werk van ging maken. Dat doe je deels voor jezelf natuurlijk, maar uiteindelijk ook in de hoop dat je gelezen wordt. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer bezoekers een "gezicht" bij een weblog hebben de band groter wordt. Je wilt niet weten hoe vaak en hoeveel persoonlijke reacties ik ook buiten m'n weblog om krijg en hoe leuk dat is. Vanaf het moment dat ik m'n foto op m'n weblog plaatste werd ik steeds vaker door "vreemden" aangesproken op congressen en conferenties. Mensen herkenden mij en zochten contact met me. Uiteindelijk levert mij dat meer op dan wanneer ik zou besluiten anoniem te blijven. Maar nogmaals, laat je niet overhalen. Je zult je redenen hebben en een mens moet vooral zichzelf zijn!"

Gisteren verscheen een kort bericht op WitBlauw met als titel: Gezien worden. Het weblog heeft een naam gekregen en Remko, ict-coördinator en remedial teacher in het basisonderwijs, heeft er zelfs een (bewerkte) foto bij geplaatst. Op de sidebar staat als introductie: "ICT op de basisschool is een boeiend en steeds veranderend proces. Via dit blog deel ik kennis, geef ik informatie en commentaar en probeer ik te laten zien hoe ICT alle kanten van de basisschool raakt."

Het zijn voor een willekeurige bezoeker misschien kleine details, maar voor mij maken ze een wereld van verschil!

Vanaf deze plaats wil ik Remko graag van harte welkom heten in de (nog steeds groeiende) kring van edubloggers. Ik verzeker je dat je geen spijt krijgt van je keuze en hoop dat veel mensen gaan genieten van jouw bijdragen! En aan mijn lezers natuurlijk de tip: Bezoek WitBlauw en abonneer je op de RSS feed...
Trouwens, lees in dit verband ook Een blog als persoonlijk uithangbord, een bericht dat Erwin Blom vandaag op zijn weblog plaatste.

18 augustus 2008

Stel je eigen krant samen!

Veel mensen lezen veel liever van papier dan vanaf een beeldscherm. Feedjournal stelt dat je vanaf papier tot 25% sneller leest. Met Feedjournal bepaal je zelf de inhoud van de krant die je wilt lezen!
Gewoon een kwestie van een account nemen, een aantal feeds kiezen en aanklikken welke artikelen je in je krant wilt hebben, met of zonder plaatjes. Met één druk op de knop krijg je vervolgens een PDF bestand aangeboden dat je makkelijk (opje werk) kunt uitprinten.
"Why spend more time than necessary reading on your computer screen? Print out your favorite content in a time-tested, elegant format."

Hieronder zie je het resultaat van 2 minuten klikken:
Read this document on Scribd: FeedJournal Trendmatcher
Morgen ga ik gelijk wat naar de printer sturen. Ik kan me allerlei gebruiksmogelijkheden voorstellen: Leuk om je collega's in de docentenkamer te verrassen met een krant waarin de feeds staan die je ze graag wilt laten lezen.
Bij je profiel kun je aangeven in welk formaat de krant geprint moet worden. Zo is A3 ook mogelijk en dat hebben we op school....

17 augustus 2008

Eenmalig stemadvies

Ik besteed eigenlijk nooit aandacht aan de MARCOM TOP 100 en mijn plaats daarin omdat ik weet dat niet iedereen gediend is van alle soorten ranglijsten en sommigen er zelfs een afkeer van hebben. Toch ben ik deze maand weer wat opgeschoven en sta nu opnieuw in de linker kolom op de 50 ste plaats. Sommige mensen denken dat mijn leeftijd op m'n weblog staat en zo lijkt het of ik steeds jonger word: 56, 54, 53 en nu 50...
Deze keer vraag ik toch jullie aandacht maar dan niet voor mezelf maar voor ZBDIGITAAL van Edwin Mijnsbergen. Als er iemand is die zich de laatste jaren ontpopt heeft als een rasblogger dan is hij het wel! Veel goede berichten met vaak mooie plaatjes erbij. In principe gericht op alles wat met bibliotheken te maken heeft, maar Edwin geeft er vaak ook een persoonlijke draai aan en dat maakt zijn weblog voor mij juist zo aantrekkelijk.
Wat is er gebeurd? Edwin heeft deze zomer een eigen domein cadeau gekregen en zijn weblog van Blogger daar naartoe verplaatst. Gevolg: Hij is maar liefst 115 plaatsen gekelderd in de MARCOM TOP 100 en dat terwijl hij wat mij betreft de vorige maand op een verdiende 14e plaats stond!
Denk je nu echt dat ZBDigitaal opeens zoveel minder lezers had de afgelopen maand en door hen slechter beoordeeld werd? Nee, natuurlijk niet. Het is puur een gevolg van het feit dat er vooral gekeken wordt naar Google rankings en Technorati authorities en die hebben de verhuizing naar eigen domein nog niet goed verwerkt. Marco Derksen, de samensteller van de top 100 ziet zelf ook wel dat iets rammelt in dit systeem en vraagt z'n lezers met suggesties te komen.

Los daarvan roep ik mijn lezers op om deze maand te stemmen op Edwin zodat hij weer terugkomt op de plaats die hij (wat mij betreft) verdient!
En als je dan toch bezig bent, Hans Mestrum is weer helemaal terug als blogger, Jaap Stronks doet regelmatig dingen in en voor het onderwijs, Wilfred Rubens is zo ongeveer de enige andere edublogger waar je op stemmen kan, Arnoud Engelfriet houdt mooi voor ons bij wat wel en wat niet mag en zo zijn er nog veel meer weblogs die een stem waard zijn.
Tenslotte mag je natuurlijk ook gewoon Trendmatcher.nl aanvinken in het lijstje (make me feel young).

Bereken de solar power potentie van je dak

Via RoofRay kun je heel makkelijk berekenen wat het plaatsen van zonnecollectoren op je dak je kan opbrengen aan energie. Met behulp van Google maps zoom je in op het dak van je woning en trek je lijnen om ieder daksegment waarbij je aangeeft naar welke kant je dak afloopt. Ook moet je aangeven hoe schuin je dak is maar helaas geldt die instelling voor alle segmenten terwijl ik ook een gedeelte plat dak heb. Voor de rest werkt het heel snel en intuïtief.
Mooi om te zien hoe op basis van Google Maps een dergelijke maspup werkt. Als je eerst een account hebt aangemaakt kun je jouw instellingen opslaan voor later gebruik.
Relatie met het onderwijs?
Nou, als je technieklessen geeft zou je al je leerlingen de energieopbrengst van je schoolgebouw kunnen laten uitrekenen. Kijken of ze allemaal dezelfde uitkomsten hebben en die met elkaar vergelijken. Je kunt ze laten omrekenen van square feet naar vierkante meters of laten berekenen wat de gemiddelde opbrenst is, afgezet tegen installatiekosten en ga zo maar door...

14 augustus 2008

AutoCollage voor je (vakantie)foto's

Microsoft Research is bezig met een nieuw programma waarmee je prachtige collages kunt maken van je foto's.
Gewoon een directory kiezen waar je foto's staan, even klikken en na een paar minuten(?) heb je een prachtige collage.
Tenminste, dat belooft de demo want het programma zelf is nog niet beschikbaar...

Begin het schooljaar in Web2.0 stijl

mobieltjes in de klasVicky Davis, de Cool Cat Teacher, heeft deze week een prachtig bericht geplaatst waarin ze beschrijft hoe zij het schooljaar met haar leerlingen begonnen is.
Het eerste waar ze voor zorgt is dat alle leerlingen een Gmail account hebben. De volgende stap is het inrichten van een eigen iGoogle pagina, waarbij gelijk een paar widgets geplaatst worden. Daarna leren ze te werken met Google Calender en ondertussen bezoeken ze de wikis waar alle lesplannen staan. En zo gaat het maar door de eerste dagen...
Daarnaast leren de leerlingen ook hoe ze hun mobieltje op een goede manier tijdens de les kunnen gebruiken, waarbij een aantal heel duidelijke afspraken gehanteerd wordt: wil een leerling naar het toilet, dan wordt het mobieltje even bij de juf op het bureau gelegd. Dit natuurlijk om te voorkomen dat er tijden op de wc gebeld wordt.

This generation needs to have adults who don't just say "no no" but "have you thought about this?" We are dealing with little handheld devices with more computing power than the PC's we were buying in 1997!
These tools are becoming ubiquitous, unblockable, and virtually unstoppable and there is really no excuse for saying they are unusable in the classroom.


In dezelfde week leren ze ook even werken met Jott en Remember the Milk in het kader van "getting things done".

I used to teach RSS halfway through the year -- now, it is literally the first thing I teach. It is not too hard. It is not to unreachable. And with the Olympics right now, the meaning of RSS really hits home as they see the medal counts change instantly.

Al met al echt een bericht dat je MOET lezen om je laten inspireren of als je concrete ideeën wilt opdoen over hoe jij nu zelf dit schooljaar met deze dingen wilt gaan werken!

13 augustus 2008

Internetten vanuit de caravan

Ook dit jaar hadden we op de camping waar we stonden de keuze uit diverse onbeveiligde draadloze netwerken waarlangs we het internet op konden, maar de signalen waren niet zo sterk als vorig jaar. Helaas had de naast de camping gelegen apotheek z'n netwerk nu wél beveiligd.
Zo maakte het nogal uit waar je ging zitten of je wel of geen ontvangst had. Wel naast de caravan, maar niet onder de luifel. Binnen al helemaal niet. Ik kwam aan de praat met een Engelsman die vanaf de camping en vanuit z'n caravan samen met zijn vrouw en zoon een compleet software bedrijf bleek te runnen. Hij kwam al een paar jaar op dezelfde plek en wist inmiddels precies waar hij het beste z'n caravan neer kon zetten. Hij wees naar een appartementencomplex op 200 meter afstand waar we het zicht op hadden. Daar bleek ons internet vandaan te komen. Natuurlijk vroeg ik hem hoe hij in zijn kooi van Faraday*) toch signaal kreeg en hij liet me zijn geheim zien: een externe wifi usb netwerk adapter en 3 meter usb verlengkabel.
De volgende dag ben ik het dal ingereden naar een Mediamarkt om een Linksys usb adapter met mimo technologie te kopen. Het bleek een gouden tip te zijn. De stick met duct tape (altijd meenemen!) op een tentstok bevestigd (zie foto) en de kabel door het dakluik naar binnen geleid en vanaf dat moment hadden we behoorlijk stabiel internet, snel genoeg om Youtube filmpjes te bekijken! We hoefden niet meer 's avonds in het donker midden op het grasveld te gaan zitten. Nu zoeken we alleen nog een splitter zodat we de adapter op 2 notebooks kunnen aansluiten:-)
*) Ik heb dus geen verstand van radiogolven maar het vreemde is dat we wel met dat kleine sprietje gewoon in de caravan tv konden kijken...

12 augustus 2008

TV kijken op vakantie

Het thuislaten van mijn notebook(s) is voor mij natuurlijk geen optie. Maar om nu ook nog een tv mee te slepen compleet met schotel en satellietontvanger gaat ook mij echt veel te ver. Maar met een notebook zijn er wel degelijk mogelijkheden!
Afgelopen winter kocht ik een Pinnacle PCTV hybrid pro usb stick omdat ik een tv programma wilde opnemen en bewerken op mijn computer. Toen had ik nog geen aandacht voor de kleine mini sprietantenne die met dat product werd meegeleverd. Ik heb absoluut geen verstand van digitale tv en wilde me daar ook niet teveel in verdiepen. Daarvoor kijk ik gewoon te weinig. Meer uit nieuwsgierigheid installeerde ik alle software op mijn notebook en nam de stick en antenne mee op vakantie.
Op doorreis in Duitsland probeerde ik een en ander 's avonds uit en tot m'n grote verrassing had ik na enige tijd de beschikking over een stuk of vijf publieke Duitse zenders. Die avond keken we heerlijk naar een echte Duitse krimi zonder ondertiteling! Ook op bestemming in Zwitserland konden we vijf zenders ontvangen in het Frans Duits en Italiaans. Ideaal om te zien wat de weersverwachting is voor de komende dag, al moesten we wel heel erg wennen aan het Zwitserduits dat de weervrouw sprak. Als we het niet helemaal konden volgen hadden we altijd nog de mogelijkheid om het rustig na te lezen op teletekst. Maar we hebben zo toch ook een paar films bekeken.
Kortom, een ideaal apparaatje dat geen ruimte in beslag neemt en volgend jaar zeker weer meegaat! De flesopener ligt er uiteraard alleen om de verhouding weer te geven...

11 augustus 2008

Maak een MindMap van een Wikipedia zoekterm

De afgelopen weken viel het niet altijd mee om me te houden aan de mezelf opgelegde zomerstop. Regelmatig kwam ik dingen tegen op internet waarvan ik dacht: Daar moet ik een bericht over plaatsen!
Zo kreeg ik van een collega een prachtige tip door: WikiMindMap
Kies de wiki waarin je wilt zoeken en vul een zoekterm in. Binnen no time krijg je een mindmap gepresenteerd die je zelfs kunt downloaden als Freemind bestand!

Als je met de muis over de verschillende onderdelen gaat krijg je al meer informatie te zien. Sommige takken kun je aanklikken en dan ga je naar de betreffende pagina. Andere takken kun je openklappen voor meer onderliggende gegevens:

Al met al bijzonder indrukwekkend en zeer bruikbaar voor het snel verzamelen van informatie!

10 augustus 2008

De scholen zijn weer begonnen

De scholen zijn weer begonnen
Vrijdag jl. werd dit spandoek vlakbij mijn huis opgehangen.
Zelf ben ik afgelopen maandag alweer begonnen. De rest van onderwijzend Nederland volgt stapsgewijs. Tijd om ook hier weer de draad op te pakken na mijn abrupte zomerstop (waarover later meer).
wifi antenneWebber achter de computerWie mij via Twitter is blijven volgen zal af en toe (wereldvreemde) berichten voorbij hebben zien komen. Ik kon de computer(s) niet thuislaten en trof op mijn vakantiebestemming ook nog gratis wifi aan, al moest ik daarvoor wel even bij een Zwitserse Mediamarkt een externe Linksys usb wifi connector kopen met 3 meter usb verlengkabel, zodat we zelfs vanuit de caravan verbinding hadden! Onmisbaar om de weerberichten te bekijken, de Tour de France te kunnen volgen, foto's te uploaden en af en toe wat te twitteren. Volgend jaar indien mogelijk dus zeker weer een vakantiebestemming met internet. Waar we nu behoefte aan hadden was een soort usb splitter zodat we met meer mensen dezelfde adapter hadden kunnen gebruiken.
wifi antenneOp mijn eerste vakantiedag heb ik de Asus EeePc gemigreerd van Linux naar Windows XP en ben daar zo door in de ban geraakt dat ik niet meer aan het plaatsen van een (zomerstop)bericht op m'n weblog toekwam. Na het raadplegen van de nodige bronnen op internet is het me gelukt om vanaf een SD kaartje XP op de Asus te zetten. Daarna was het een kwestie van tunen en keuzes maken wat ik wel en niet op het beperkte interne geheugen geplaatst wilde hebben. Aan die keuzes wil ik nog een apart bericht wijden. De rest van de vakantie heb ik met veel plezier gebruik gemaakt van de kleine Asus en natuurlijk zag ik vanaf m'n vakantieadres dat inmiddels de nodige opvolgers voor hetzelfde geld en met meer mogelijkheden beschikbaar zijn. So what? De kennis die ik inmiddels weer vergaard heb over het configureren van XP op een "netbook" had ik anders niet gehad. De afgelopen weken heb ik mezelf af en toe moeten beheersen om niet toch even snel een bericht te platsen. Me dunkt dat ik het aardig heb volgehouden. Nu gaan we weer lekker van start, al ben ik op het moment wel heel druk met een implementatietraject waarvan ik nog maar moet zien wat het oplevert. Ik kan dus niet garanderen dat hier dagelijks wat verschijnt...