17 september 2005

Posting vanaf m'n pda


Even kijken of dat ook kan:
een berichtje plaatsen vanaf m'n pda!
Ok, dat lukt dus gewoon... lekker languit op de bank liggen en ondertussen dankzij een WiFi verbinding iets naar m'n weblog sturen. Alleen een plaatje erbij wil niet via een mailtje, waarschijnlijk omdat het als een apart attachment erbij wordt gedaan.
Voor een plaatje moet ik dus nog wel even achter m'n computer kruipen.

Roddelen over de baas?


In de Volkskrant van vrijdag 16 september staat een heel aardig artikel, geschreven door Mirjam van Immerzeel.
Het gaat over weblogs, waarin werknemers zich uitlaten over zaken die zich op hun werk afspelen, en dan natuurlijk de dingen die slecht gaan of waar ze zich aan storen.
Mooi vind ik de opsomming van do's en don'ts:

Bloggers vragen om problemen als ze:
• het imago en beleid van hun werkgever ontkrachten of bespotten
• financiële of andere gevoelige bedrijfsinformatie lekken
• een slechte werksfeer kweken door te klikken over collega's
• met nieuws naar buiten treden vóór de PR-afdeling
• hun werkgever in de problemen brengen bij de Belastingdienst
• de relatie van hun werkgever met klanten en partners verpesten

Bloggers voorkomen problemen als ze:
• zich houden aan de wet en eventuele interne reglementen.
• hun blog helemaal anonimiseren
• hun baas en collega's tevoren fragmenten laten lezen
• een disclaimer op hun weblog zetten
• bloggen buiten werkuren en vanaf hun eigen PC thuis
• uitzoeken hoe het zit met auteursrecht en aansprakelijkheid

Geheimen
Een op de acht webloggers weet niet of ze een geheimhoudingsplicht over hun werk of hun werkgever hebben, zo blijkt uit de voorlopige resultaten van een peiling van rechtenstudent
Mieke Kreunen onder bloggende werknemers. Terwijl de meeste arbeidscontracten wel iets over geheimhouding melden. En dan hoeft het niet eens om echte geheimen te gaan, een loonstrookje of de bedrijfsplattegrond kunnen hier ook onder vallen. De Nederlandse wet verplicht personeel sowieso tot goed werknemerschap, een vaag begrip maar het komt erop neer dat werknemers hun gezonde verstand en fatsoen moeten gebruiken.
Werknemers hebben wel het recht bedrijfsinformatie naar buiten brengen om bijvoorbeeld een milieuramp te voorkomen of een grote maatschappelijke misstand aan het licht te brengen. Maar dat maakt van iedere blogger nog geen klokkenluider, waarschuwt advocaat Caspar Wenckebach. 'Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar op je log zetten dat de boekhouder een graai in de kas heeft gedaan als het management bezig is die meneer aan te pakken. Kijk, als ze de man zijn
gang laten gaan, hoewel je via de formele weg binnen je bedrijf de kwestie hebt gemeld, pas dan kun je eens gaan denken om ermee naar buiten te gaan.'

12 september 2005

Google maps

Ik ben razend enthousiast over Google maps!
Jammer dat Nederland nog niet zo gedetailleerd op de kaart staat, maar dat lijkt me een kwestie van tijd.
Ik zie hier zeker mogelijkheden voor.
Kijk ook op deze pagina.

Tagcloud is weer wat nieuws!

Het werkt als volgt:
Ga naar: www.tagcloud.com en neem een (gratis) account. Maak een nieuwe cloud aan en geef deze een naam. Vervolgens kun je allerlei RSS feeds die jij vaak bekijkt en interessant vindt toevoegen aan je cloud. Genereer dan de code en je cloud is klaar!

Maar wat gebeurt er nu precies?
Op de achtergrond wordt gekeken naar overeenkomstige woorden in al die RSS feeds die je hebt opgegeven en hoe vaak deze voorkomen. Hoe vaker een woord genoemd wordt des te groter wordt deze weergegeven!
Op deze manier krijg je op een heel bijzondere manier te zien wat kennelijk belangrijk wordt gevonden in de feeds die je vaak leest.

Natuurlijk kun je veel voorkomende woorden zoals: als dat de een en het enz. uitfilteren! Tenslotte kun je ook nog aangeven hoeveel woorden je getoond wilt hebben.