Maandag las ik bij Techzine het volgende bericht:
Jongen beboet voor filmen leraar
Een Finse rechtbank heeft een 15-jarige jongen veroordeeld tot een geldboete, nadat hij een filmpje van zijn leraar online zette.
Nieuwsgierig geworden hoe we hier in Nederland mee zouden kunnen omgaan legde ik die vraag voor aan Arnoud Engelfriet:
"Zou een rechtbank in Nederland tot dezelfde uitspraak kunnen komen?"
Vandaag kreeg ik een mailtje terug met de mededeling dat hij er een bericht over geplaatst heeft op zijn weblog, dat gaat over juridische zaken op internet, auteursrecht, octrooien en meer.
Zijn antwoord in het kort:
Dit kan bij ons ook: publicatie van een film waar iemand herkenbaar in te zien is, kan schending van het portretrecht zijn. Als de geportretteerde een redelijk belang kan aanvoeren, mag de film niet online. Gebeurt dat toch, heeft de geportretteerde recht op een schadevergoeding. Hoe je de schade inschat die iemand lijdt door een inbreuk op de privacy, is natuurlijk een hele lastige.
Zoek maar eens bij YouTube op de naam van een grote willekeurige onderwijsinstelling en de kans is groot dat je een leraar in beeld krijgt bij wie het bloed onder de nagels vandaan gehaald wordt, ondertussen heimelijk gefilmd door gniffelende klasgenootjes. De leerlingen weten in ieder geval wat metadateren is, want de naam van de school -en soms zelfs van de docent- staat er gewoon bij!
Mijn advies is: laat je nooit gekmaken, maar mocht dat toch gebeuren, je hebt een zaak!
Arnoud, bedankt voor je snelle reactie!