22 oktober 2007

Het rooster van de toekomst

Vorige week kreeg ik de vraag of ik mee wil werken aan een artikel over hoe een les eruit zal zien in een klaslokaal in 2020.
Da's moeilijk dacht ik, dus legde ik de vraag eerst voor aan mijn zoon.
"Ach papa, kijk nu eens naar 10 jaar geleden in vergelijking tot nu, dan is er toch ook niks veranderd", zei hij.
Ik was al geneigd hem gelijk te geven, toen ik me bedacht dat dat wat al te simpel geredeneerd is. Er is natuurlijk wel degelijk het een en ander veranderd, al is dat misschien wat moeilijk te duiden en niet waarneembaar voor een leerling die er (nog) middenin zit.
Maar ik bedacht ook opeens dat ik 12 jaar geleden me al eens gewaagd heb aan een voorspelling! Ik was toen roostermaker en heb voor de kerstvieringsactie op school in 1995 een "rooster van de toekomst" gemaakt dat ik verkocht op een schijfje voor 1 gulden. Gelukkig had ik de floppy nog en heb het bestand snel op internet gezet:

Het rooster van de toekomst

Als ik het teruglees schrik ik haast van de dingen die ik toen voorspeld heb!

"Het zal duidelijk zijn dat over een jaar of 10 een lesrooster er heel anders uit zal zien dan op dit moment.

In de eerste plaats kun je je voorstellen dat er bepaalde nieuwe vakken bijkomen en dat andere zullen verdwijnen. Zo zal bijv. tekstverwerking niet meer op de roosters voorkomen omdat iedereen dat gewoon beheerst. Omgaan met nieuwe media zou een nieuw vak kunnen zijn.
Maar vooral ook de manier van leren en de plaats waar geleerd wordt zal heel ingrijpend veranderen.
We krijgen daarvoor een heleboel nieuwe middelen tot onze beschikking.
Over 10 jaar zijn alle huishoudens in Nederland via een (glas)vezelkabel aangesloten op een groot computer netwerk zoals internet.
Dit geeft de mogelijkheid dat leerlingen de meeste lessen thuis kunnen voorbereiden en in bepaalde gevallen ook thuis lessen kunnen volgen via een medium als interactieve video.
Het maken van toetsen, het inleveren van huiswerk en communiceren met de docent en met andere leerlingen zal voor een groot gedeelte gaan via de computer.
Zelfs excursies kunnen deels "virtueel" via de computer lopen en grenzen zijn daarbij niet meer belangrijk. Zo kun je net zo makkelijk een kijkje nemen in een bejaardentehuis in Tokyo als in Emmerschans.
Voorwaarde is natuurlijk wel dat iedereen thuis over een computer beschikt maar mijn inschatting is dan ook dat er over een jaar of 5 per huishouden minimaal één en in de praktijk vaak 2 computers zullen staan.

De konsekwenties van deze ontwikkelingen naar de planning van roostering en andere schoolaktiviteiten zijn op dit moment nog lang niet te overzien. Toch lijkt het er op dat je straks niet vaker dan 2 dagen in de week naar school zult hoeven. De rest kun je gewoon thuis doen, of vanaf de computer bij je vriend op z'n kamer, dat maakt allemaal niet uit.
Ook ben je natuurlijk veel minder gebonden aan lestijden. Als jij toevallig beter presteert om 5 uur zondag ochtend dan is dat geen enkel probleem. De school is altijd "online" en de lesstof is ieder moment aanwezig. Bij het maken van toetsen ben je niet meer afhankelijk van anderen maar je doet een toets op het moment dat je er aan toe bent. Zo wordt het op termijn mogelijk een hele opleiding in je eigen tempo te volgen."


Ik heb het over een buzzer, maar bedoel natuurlijk een mobieltje.
Ik zeg "laat alleen die artikelen per e-mail komen die me interesseren" maar bedoel natuurlijk RSS.
Ik heb het over netsurfen en terminals en telefoonlijnen die te lang bezet worden.
Ik heb het zelfs over een virtuele excursie en video vergaderen!

Niet te geloven, ik geloof dat ik maar voorspeller word...
Ik heb toen best veel floppy's verkocht, moest tijdens de kerstmarkt zelfs nog bijbranden. Het bestand stond erop als HTML, maar ook als Windows help file. Ik was net 2 maanden met HTML bezig en het is haast aandoenlijk om de code van toen weer terug te zien.
Ik denk dat de leerlingen het schijfje snel opnieuw geformatteerd hebben om het voor andere doeleinden te kunnen gebruiken want op mijn oproep om met nog meer suggesties te komen heb ik eigenlijk nooit reacties binnen gekregen.

Zijn er mensen die nog stukken hebben liggen van 10-15 jaar geleden en daaruit willen citeren?
Duik eens in je la of die oude doos met schijfjes en verras jezelf (en ons) met wat je jaren geleden bedacht hebt!