26 april 2009

Foto's geotaggen en meer

De komende dagen ga ik me in het Sauerland vermaken met de i-gotU GPS locator die ik deze week via de snelwebshop binnenkreeg.

De i-gotU is een handzaam GPS apparaatje dat de routetrack van je reis of trip kan opnemen en automatisch geografische (GPS) informatie kan toevoegen aan tijdens deze tocht genomen foto’s. Met de meegeleverde software kunnen de foto’s eenvoudig gepresenteerd worden in 3D of geëxporteerd worden naar bijvoorbeeld Picasa en/of Flickr.
Daarnaast komen de foto's te staan op www.a-trip.com. Kijk bijvoorbeeld naar mijn wandeling van vandaag.

Het apparaatje registreert naast de plaats ook de hoogte, maar omdat in beiden toch nog een kleine onnauwkeurigheid zat ging ik op zoek naar een programma waarmee je de EXIF informatie van een foto kunt aanpassen.
Zo kwam ik uiteindelijk terecht bij Geosetter for Windows dat op Computer Totaal al eens besproken werd.
Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een freeware programma is want het kan echt ontzettend veel! Je kunt aan foto's niet alleen geo informatie toevoegen, maar nog veel meer. Heel mooi is de integratie met Google maps, maar ook met andere diensten. ZO wordt ook de hoogte waarop de foto gemaakt is toegevoegd.
Ook zonder de i-gotU gadget is dit programma zeker iets om je tijdens een vrije dag mee te vermaken!

De komende dagen ga ik al wandelend ook bedenken wat je met zo'n geotagger in het onderwijs zou kunnen. Geef zo'n apparaatje mee aan je leerlingen en laat ze een bepaalde route lopen waarbij ze onderweg foto's maken. Ik zie mogelijkheden binnen de afdeling Sport & Bewegen maar ook voor Toerisme en Recreatie.
Kortom, na de vakantie meer hierover...

24 april 2009

Zomaar opeens vakantie!

De afgelopen dagen veel op pad geweest:
Woensdag was het SamSam evenement van Microsoft in Nieuwegein met in de schijnwerpers Sharepoint Portal. Een goed georganiseerde dag waar ik een paar prima presentaties gevolgd heb. Met name de presentatie van ROC Nova College is blijven hangen. Een goed verhaal met veel praktijkvoorbeelden waarbij ik alleen maar kon denken: waarom lukt dat bij ons nu niet?
Veel foto's gemaakt en omdat ik zelfs kon beschikken over internet (bedankt Michael!) ook veel getwitterd tijdens de sessies en daarbij was ik zeker niet de enige!
Bij de sessie over Live@Edu werd me nog eens duidelijk dat daar veel meer mee mogelijk is dan wij er op dit moment uithalen. Die sessie heb ik ook opgenomen met Procaster (waarover later meer) en is via deze link te bekijken.
Dat had ik ook gedaan met de sessie van het Nova College, maar deze is helaas niet meer te bekijken op mijn nieuwe Procast channel.

Donderdag was ik te gast bij het UGame - ULearn symposium in Delft. Wat een ontzettend leuk evenement! 's Middags mocht ik als mystery guest m'n entree maken bij de presentatie van Pierre Gorissen. Leuk om samen met hem op het podium te mogen staan! Tijdens de presentatie SMS2vote ingezet om de zaal te laten vertellen of en zo ja, in hoeverre men gebruikmaakt van RSS. De antwoorden daarop zijn een apart bericht waard...

Hoogtepunt van de dag was ook voor mij de keynote van Father Roderick! Deze moét je echt bekijken. Gun jezelf even de tijd om erin te komen en voor je het weet ben je een uur verder:



Verder ook hier de nodige foto's gemaakt, maar minder getwitterd want ik moest nog wat voorbereiden.
Ook bij de eindsessie mocht ik namelijk met m'n SMS2vote truc assisteren in "the battle of the babes" door (op afstand en vanaf de 1e rij) de presentatie te bedienen. Ook daarover zal elders meer verschijnen.

En dan is het zomaar opeens vakantie!
Vandaag is het me nauwelijks gelukt om alle mail van de afgelopen dagen weg te werken. Dat is eigenlijk het ergste van een paar etmalen afwezig zijn.
Verder heb ik stof voor zoveel meer berichten, maar dat ga ik nu dus even niet doen.
Gas terugnemen en tijd besteden aan andere dingen...

20 april 2009

Zeven gadgets voor in de klas

Afgelopen zaterdag bracht VKbanen als bijlage bij de Volkskrant een special over werken in het onderwijs.
Omdat de advertenties meestal achterin staan begon ik deze keer op z'n Hebreeuws van achteren naar voren te bladeren, maar er zat voor mij weinig bij...
Bijna vooraan en bijna paginagroot tref je dan een artikel aan over gadgets in de klas.
Toch iets van mijn gading dus!
Ik ga de tekst natuurlijk niet integraal overnemen uit angst voor Cozzmozz maar noem de gadgets die de twee journalisten voor ons gevonden hebben toch even:
  1. Een T-rex voor op school
    Je kunt een dinosaurus in elkaar zetten en als je klaar bent gaat ie bewegen.
    Meer info: skeleflex.com
  2. Proeven doen op het scherm
    Experimenten met geluid, maar ook met chemicaliën
    Meer info: crocodile-clips.com
  3. Superslimme blokkendoos
    Een leuk verhaal over de programmeerbare kubusjes.
    Meer info: siftables.com
  4. Mandarijn leren met een pen
    Dit is eigenlijk gewoon een advertorial want je kunt er weinig mee, maar het wordt wel genoemd met prijs en url: usb.brando.com.hk
  5. Robot steekt er eentje op
    Een display met een pompje en een filter waar je een sigaret in kunt stoppen om je leerlingen te laten zien hoe slecht roken wel niet is. Te bestellen bij eurofysica.nl
  6. Al je software op een stick
    Eén grote advertorial voor u3.com waarbij de journalisten het niet helemaal begrepen hebben. Juist op systemen waar je niks mag installeren kun je een U3 stick namelijk niet gebruiken omdat die altijd eerst wat geïnstalleerd wil hebben om z'n werk goed te kunnen doen. Maar het doet me wel denken aan mijn Skype op usb verhaal.
    Ook deze gadget met bronvermelding: u3.com
  7. Mobieltjes blokkeren
    Een verhaal over het gebruik van GSM-jammers door docenten om te voorkomen dat leerlingen onder de les zitten te bellen en sms'en.
    Deze keer echter geen bronvermelding. De journalist heeft een anonieme docent op internet horen verklappen dat hij zo'n jammer in een brooddoos verstopt! Verander brooddoos in broodtrommeltje en je hebt de anonieme bron zo maar te pakken:
    Geen GSM bereik? Ach, wat Jammer! Toevallig hè?
Maar waar het mij natuurlijk om gaat is de vraag:
zijn dit nu de 7 topgadgets waar leerkrachten mee geholpen zijn?
Slideshare wordt niet genoemd bijvoorbeeld waar docenten hun presentaties neer zouden kunnen zetten. Google Docs of Live@Edu? niet noemenswaardig.
En zo zijn er volgens mij veel meer gadgets te noemen waar een leerkracht meer aan zou hebben dan het lijstje uit VKbanen!

Wat is jullie top 7 lijst? Welke gadgets zouden niet in de juchtlederentas van de onderwijzer van tegenwoordig mogen ontbreken?

KLAAS Leren als een service

Kennen jullie het weblog van Jan Cees Rutgers?

Zo ja, dan bespaar ik je weer wat tijd want hoef je niet verder te lezen.
Zo nee, dan wil ik zijn weblog heel graag onder jullie aandacht brengen.
Er verschijnen steeds vaker steeds mooiere observaties!
Neem nu onderstaande bijdrage die ik met zijn toestemming in z'n geheel mag overnemen:
SAAS (software as a service) is een vrij algemene en bekende term. In de blog van Frankwatching AAP of AAS worden een aantal varianten hierop naar voren gebracht, waaronder KAAS. Kennis as a service.

De afstand tussen koper en product neemt af. Neem nieuws. De koper bepaalt of hij een krant koopt, een nieuwssite bezoekt of het actuele nieuws naar zijn mobiel laat sturen. Vergelijkbare zaken gelden voor muziek, maar ook voor bijvoorbeeld reizen en vakanties. Het Internet maakt het mogelijk dat je in elke niche producten kan vinden en hierover kan beschikken.

In de blog van Frankwatching wordt als oorzaak van probleem met de financiële wereld aangegeven dat banken een product geworden zijn, waar ze ooit als dienst bedoeld waren. Misschien is dat ook wel het probleem met de onderwijsinstellingen. Scholen doen aan branding en marketing alsof de school een product is.

De scholen zullen een service moeten aanbieden. LAAS: leren als een service. Afhankelijk van de behoefte van de leerling extra ondersteuning bij bijvoorbeeld wiskunde, versnelling bij Engels, verrijking bij geschiedenis. Daar past geen jaarklassensysteem meer bij, maar KAAS (waaronder expert op afstand), online simulaties, samenwerking, toetsen en (peer) feedback.

De leraar heeft zijn langste tijd als KAASboer gehad.
Mooi hè?
Wil je hier nu op reageren, doe dat dan niet bij mij, maar bij hem!

Wie is je favoriete leraar?



Leerlingen, ouders, collega-leraren, schooldirecties en anderen opgelet: tot 24 april kun je jouw favoriete leraar aanmelden. Dan dingt hij of zij mee naar de titel Leraar van het Jaar 2009. De Stichting Beroepskwaliteit Leraren en ander onderwijzend personeel (SBL) organiseert deze verkiezing met als doel het beroep van leraar positief onder de aandacht te brengen. Het aanmelden van je favoriete leraar kan via http://www.deleraarvanhetjaar.nl/

Allemaal anders, samen sterk
Elke leraar is uniek in zijn of haar manier van lesgeven, in de benadering van leerlingen en in de aanpak van vragen of problemen. En elke dag is anders, want telkens weer worden leraren geconfronteerd met nieuwe vragen en andere situaties. Al die leraren werken samen aan goed onderwijs, en SBL werkt samen met die leraren van Nederland aan goede leraren voor goed onderwijs.

Dit jaar zal er tijdens de selectie van de genomineerden voor de Leraar van het Jaar 2009 extra aandacht zijn voor hoe die leraren omgaan met diversiteit aan leerstijlen, werkvormen, lesstof, collega’s, ouders en ga zo maar door. Het jurytraject vindt zijn climax tijdens de Nationale Onderwijsweek waar de winnaars uit het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs op woensdag 7 oktober om 20.50 uur bekend worden gemaakt op Nederland 2 door Teleac/NOT.

Veelzijdigheid centraal
De titel Leraar van het Jaar 2009 staat voor kwaliteit, enthousiasme voor het vak en veelzijdigheid. De winnaars zijn echte kanjers uit het vak. Ken jij zo’n leraar of lerares? Meld die dan aan, want wie weet wordt hij of zij de volgende Leraar van het Jaar. Een hele eer voor de winnaars, maar ook voor hun scholen en de leerlingen van die scholen.

Het begin is er …
Met jouw aanmelding is het begin gemaakt. Een eerste selectie leidt op 28 mei tot negen genomineerden: drie voor het basisonderwijs, drie uit het voorgezet onderwijs en drie uit het middelbaar beroepsonderwijs. Deze negen kandidaten worden beoordeeld door deskundigen uit het onderwijsvakgebied. Ook de winnaars van de verkiezing uit 2008 zitten in de jury. Zij weten hoe het voelt om aan de verkiezing mee te doen en ook om die te winnen. En zij weten dat het begint met een aanmelding door iemand anders; dus ken jij een geweldige leraar? Meld die dan zo snel mogelijk aan. Hij of zij verdient het echt!
(einde persbericht)

19 april 2009

SamSam 2009 - Samenwerken in het onderwijs

De wereld van het leren verandert. Leerlingen, studenten, docenten, medewerkers - ze willen beter, sneller en gemakkelijker kunnen samenwerken. Steeds meer onderwijsinstellingen zetten daar Microsoft Office SharePoint voor in. Tijdens SamSam 2009 kun je kennismaken met de mogelijkheden van SharePoint in het onderwijs.

Aanstaande woensdag organiseert Microsoft in Nieuwegein de SamSam 2009 - Samenwerken in het onderwijs met Microsoft Office SharePoint - met een paar keynote sessies, veel workshops en een kenniscaroussel.
Wij werken zelf (nog) niet met Sharepoint Portal, maar er zijn diverse sessies met ervaringen op andere ROC's en er is een sessie over online diensten inclusief Live@Edu dus ga ik er zeker naartoe. Over mijn ervaringen lees je aan het eind van deze week!

Klik hier om je aan te melden of bekijk eerst het programma.

Online Studie Buddie


"Hallo, ik ben je online Studie Buddie! Dit houdt in dat ik je tijdens je studie ondersteun met allemaal functionaliteiten, tips & tricks. Zo help ik je bijvoorbeeld bij het schrijven van je werkstuk, het afspreken met je studiegenoten/klasgenootjes, het (online) opslaan van je persoonlijke en gezamenlijke bestanden. Naast deze voorbeelden kan ik nog veel meer!

Door mij toe te voegen als je Windows Live contact (Studiebuddie@live.nl) blijf je altijd, via updates, op de hoogte van de mogelijkheden die ik je te bieden heb ter ondersteuning van je studie. Dit is een plek waar jij je mening kan geven en je ervaringen kan delen over Windows met de rest. Kortom, laten we samen je studie ontdekken."
Studiebuddie is te vinden op Webspaces, Hyves en Facebook
Het is niet moeilijk te gissen wie hier nu achter zit want wat je krijgt voorgeschoteld zijn uitsluitend tips om meer te halen uit allerlei (online) Office/Windows applicaties. Korte duidelijke screencasts die je laten zien hoe je meer kunt halen uit je Windows live mail os Skydrive.
Op zich niet verkeerd, want steeds meer leerlinge/studenten (en hopelijk ook leerkrachten) gaan gebruikmaken van Live@edu accounts.
Aardig en slim ook dat Microsoft de doelgroep opzoekt via meerdere kanalen!

Alleen, zeg nu zelf, die kleuren !!!!@#$%^&*!@#$%^&*

Zou dat nu te maken hebben met de down under actie, is het een knipoog naar Ubuntu of gaat Microsoft echt de huisstijl veranderen naar poepiebruin?

Download jezelf down under

Wil je kans maken op een gratis reis voor twee personen naar Australië dan hoef je alleen maar "even" Office Enterprise 2007 te downloaden voor een bedrag van € 39,75.
Microsoft heeft er een aparte site voor opgezet: downloadjezelfdownunder.nl

Ik heb al vaker beweerd dat leerkrachten het vaak (kijk maar naar de kleding:-) minder breed hebben dan hun leerlingen dus voor hen geldt zelfs een prijs van maar € 9,75!
Even inloggen bij Slim.nl of Surfspot.nl en die 519 MB binnenhalen.

Wat nu Willem, ongebreidelde reclame voor Microsoft?
Nee hoor, helemaal niet!

De keerzijde van dit alles is namelijk dat Office 2003 niet meer verkrijgbaar is!
  • Wat denk je dat studenten tegen zullen komen op hun stageplek, 2007 of 2003? De kans is zelfs heel groot dat daar nog gewoon Office 2000 draait.
  • Wat denk je waar de meeste leerboeken voor geschreven zijn waaruit nu les wordt gegeven, 2007 of 2003?
  • Wat denk je waar de leerkrachten die les moeten geven in Office pakketten meer van zullen weten, 2007 of 2003?
Het lijkt heel aardig en genereus om leerkrachten en studenten voor weinig geld zo'n geweldig pakket aan te bieden, maar wat Microsoft daar natuurlijk mee hoopt te bereiken is dat die gebruikers straks niet meer anders willen, ook als ze aan het werk gaan.
Microsoft zou in mijn ogen pas écht een genereus gebaar maken wanneer ze Office 2003 voor (bijna) niks zouden aanbieden.
Dat zou betekenen dat scholen nu niet als een gek hun lesaanbod zouden hoeven aan te passen aan die nieuwe versie.

Dus Microsoft, laat je nu eens niet van down under, maar van een andere kant zien en stel Office 2003 weer beschikbaar aan het onderwijs!

Gek genoeg biedt Microsoft Windows XP nog wel aan terwijl Vista al lang beschikbaar is. Kennelijk snappen ze als het om besturingssystemen gaat wel dat je niet zo maar gebruikers in de kou kunt zetten...

Flickr

This is a test post from flickr, a fancy photo sharing thing.

Update:
Dit bericht behoeft even wat nadere toelichting.
Op een paar weblogs die gebruikmaken van Blogger las ik namelijk dat het "nu" mogelijk is om ook te bloggen vanaf je mobieltje. Nu kan dat eigenlijk al veel langer wanneer je vanaf je mobieltje e-mail kunt versturen. Nieuw is dat je nu ook een foto kunt meesturen. maar ook dat kan al veel langer wanneer je gebruikmaakt van je Flickr account.
Je kunt bij Flickr namelijk bij de settings een of meerdere blogs opgeven waar je vanaf Flickr foto's naartoe kunt sturen. Vervolgens kun je bij Flickr ook een apart e-mail adres aanmaken dat het mogelijk maakt om een mailtje dat je met foto naar Flickr stuurt direct door te zetten naar je weblog!
Bij Flickr heb je zelfs verregaande mogelijkheden om de layout aan te passen. Zo kun je kiezen hoe groot de foto moet zijn en wat voor uitlijning je wilt gebruiken, links, rechts of geen.
Meer info vind je hier als je een Flickr account hebt.

17 april 2009

UGame - ULearn

Nog een paar dagen en dan vindt in de Aula van de TU Delft het symposium Marketing, Nieuwe Media & Mediawijsheid plaats onder de tietel: Innovatie en inspiratie, dat is UGame - ULearn.
Donderdag 23 april wordt een dag vol met lezingen en workshops met (inter)nationale experts die graag hun kennis met u delen.

"Hyves, Facebook, Flickr, Twitter, de Flip, Poken en ga zo maar door. Het lijkt alsof er elke week wel een nieuwe applicatie of tool wordt gelanceerd. Maar wat moet je als bibliotheek of onderwijsinstelling met al deze nieuwe tools? Heb je nog wel een keus? UGame - ULearn vindt van wel!"

Er zijn al meer dan 550 aanmeldingen, maar er is nog meer plek in de aula van de TU Delft, dus je kunt je nog opgeven. Er zijn sterke keynote sprekers maar ook interessante workshopleiders, en dan komt er ook nog een mystery guest!

Bij de aflsuiting, een echte "battle of the babes" onder leiding van Annemarie van Gaal zal er ook weer op een interactieve manier door het publiek gestemd kunnen worden.
Kortom, het wordt een geweldig symposium dat ik alleen maar kan aanbevelen!

De kosten voor het symposium op 23 april vol lezingen en workshops bedragen 98 euro. Voor studenten geldt een geweldige korting op de toegangsprijs, zij betalen maar 15 euro!
Schrijf je nu in en lees hier alles over het programma, de sprekers en de organisatie.

Vier soorten blogs

Begin deze week las ik een bericht op DeNieuweReporter met als titel:
Blogs en sociale nieuwssites, wat kunnen traditionele media ermee?

Daarin staat onder andere dat kijkend vanuit journalistiek oogpunt er vier soorten blogs zijn.
  1. De eerste is het persoonlijke blog, een blog geschreven door ‘gewone’ mensen, over persoonlijke onderwerpen.
  2. De tweede zijn ‘watchblogs’, mensen die in hun blogs journalisten, personen of onderwerpen in de gaten houden en, als nodig, bekritiseren.
  3. Blogs gemaakt door op redacties werkzame journalisten zijn de derde soort. Journalisten geven als het ware een ‘kijkje achter de schermen’ van het nieuws of de redactie. Correspondenten van NRC Handelsblad houden bijvoorbeeld een weblog bij over hun wel en wee in het buitenland.
  4. Een laatste soort is de opinieblog, geschreven door journalisten die extern bij een redactie betrokken zijn.
"Alle vier de blogsoorten kunnen gebruikt worden als bron voor journalisten. De twee laatsten zijn met name goed te gebruiken als bronnen, mits ze uiteraard kritisch bekeken worden. Maar bij de eerste twee genoemden is voorzichtigheid geboden, aangezien ze meestal geschreven zijn door leken op het gebied van de journalistiek en daardoor gauw te subjectief of persoonlijk zijn."

Met de tenen krom in de schoenen kon ik het niet laten te reageren, waarbij ik me afvroeg wat de term "wetenschappelijk" deed op een pagina waar dergelijke (in mijn ogen) onzin staat.
Helaas heeft mijn reactie het niet gered.
Ik kreeg namelijk een mailtje van de dienstdoend redacteur (het was op zondag) die mijn reactie zag binnenkomen:
"Ik heb die reactie (nog) niet doorgeplaatst, omdat ik vind dat er geen enkel argument in staat WAAROM het artikel niet zou deugen.
Bij De Nieuwe Reporter houden we er niet zo van:
1. dat er 'op de man' wordt gespeeld in plaats van 'op de bal' (inhoudelijk argumenteren).
2. indien er alleen wordt geroepen dat een stuk niet deugt, zonder daar inhoudelijke argumenten voor aan te dragen.
Mag ik je derhalve uitnodigen een reactie te sturen waarin je wel inhoudelijk ingaat op het stuk?"

Mijn reactie daarop:
Met deze oubollige vorm van moderatie bevestig je wat mij betreft precies het oude beeld dat ik heb van ouderwetse journalisten die nog steeds denken in wij-zij termen, oud en nieuw, wel en geen journalist.
De journalist bepaalt wat wel en niet in de krant komt en zou dat ook het liefst in de hand hebben voor wat betreft internet.

Na dit akkefietje lees ik DeNieuweReporter met andere ogen nu ik weet dat net als in de krant interessante reacties wel geplaatst worden, maar lastige de lezers niet bereiken. Zo hou je als journalist de zaken natuurlijk wel in de hand.
Ik ben benieuwd wanneer ik zover kom dat ik hier moet gaan modereren en reacties moet gaan weigeren of zou dat voor burgerjournalisten niet nodig zijn?

16 april 2009

Leer een taal op je mobieltje

Er wordt steeds meer gesproken over mobiel leren, maar wat moet je je daar nu eigenlijk bij voorstellen?

Teleac geeft een antwoord met een aantal prachtige programma's die je zo op je mobieltje kunt zetten, gratis en voor niks.

Kijk daarvoor op: Teleac Talen
Vanaf die pagina kun je voor diverse mobieltjes programma's downloaden.
Ik heb gekozen voor Spaans en Portugees op m'n PDA
Hiernaast zie je in een korte screencast hoe dat dan werkt.

Het mooie is dat de woorden ook worden uitgesproken dus je kunt ze oefenen of op vakantiebestemming laten horen.

Ik weet niet hoeveel succes je hebt wanneer je een Spaanse je mobieltje voor de oren houdt met "bent u getrouwd?" maar het is in ieder geval een andere openingszin dan "ben je hier ook op vakantie?"...

De screencast heb ik opgenomen met behulp van Camtasia waarbij ik verbinding had met m'n PDA via My Mobiler.

Twitter in het onderwijs

Er is nu ook een Yurls startpagina met als titel:
Twitter in het onderwijs

Deze pagina is bestemd voor beginnende twitteraars in het onderwijs en kan dienen als startpunt in je zoektocht naar collega-twitteraars en naar informatie over Twitter.

De pagina wordt onderhouden door Sipke Kloosterman, die nog veel meer op internet doet voor het onderwijs.
Heb je suggesties en/of aanvullingen voor deze startpagina, dan kun je die via dit formulier versturen.

Voor wie mij nog niet volgt, je kunt me op Twitter vinden via: twitter.com/trendmatcher
Vaak zet ik daar snel berichtjes en links neer als ik even geen tijd vind voor een "echt" blogbericht.

15 april 2009

Begin daar maar

Waarschijnlijk stuur je wel eens een link door van een Youtube filmpje naar iemand anders. En misschien zeg je er dan gelijk bij: het begint vanaf 48 seconden.
Nu is het zo dat je Youtube filmpjes vanaf een gekozen moment kunt laten starten.
Veel mensen weten dat echter niet en als ze het al weten, dan nog niet hoe dat precies moet.

Daarom is er nu: www.youtubetime.com
Gewoon de url invullen van het Youtube filmpje, de tijd waar je heen wilt springen, klikken en je krijgt de url die je wilt hebben.

Pas als je dat gedaan hebt zie je hoe simpel het eigenlijk is en dat je dat dus ook rustig handmatig kunt doen...

YouTube Symphony Orchestra

In december plaatste ik het bericht: Speel mee in het YouTube Symfonie Orkest
Vandaag is het zover en zal het orkest dat is samengesteld uit musici uit heel veel landen, waaronder Nederland, spelen in Carnegie Hall in New York City.

Lees er meer over op het Youtube weblog:
YouTube Symphony Orchestra: From Idea to Reality
Of kijk gelijk op het speciale kanaal waar de voorstelling en veel meer footage te zien is:
www.youtube.com/user/symphony

YouTube-filmpjes in PowerPoint

Vorige week was het weer eens zover:
Een presentatie viel in het water omdat de filmpjes "het opeens niet meer deden".

Natuurlijk werd er verwijtend gewezen naar het notebook waar de usb stick in was gestopt, maar ik durf er wat om te verwedden dat waarschijnlijk de betreffende filmpjes niet mee waren overgezet naar de usb stick en anders wel de flv player die je nodig hebt om die filmpjes in je presentatie te tonen.

Op Computertotaal is deze week weer een handleiding geplaatst hoe je een Youtube filmpje kunt opnemen in een Powerpointpresentatie.
Ergens in het verhaal staat wel: Het is belangrijk dat u dit PowerPoint-document eveneens in dezelfde map bewaart waar de speler en het filmpje al staan.
Wat er niet duidelijk genoeg in staat is wat je moet doen als je de presentatie op een usb stick wilt overzetten. De ellende is ook nog dat veel mensen het gevoel hebben dat ze alles goed uitgetest hebben door de presentatie vanaf usb stick te starten. Wat ze zich niet realiseren is dat het filmpje nog altijd vanaf de oorspronkelijke plek wordt opgestart.

De beste tip die ik kan geven is:
Test de presentatie vanaf usb stick uit op een andere computer dan die waar je de presentatie op gemaakt hebt!

Ruim twee jaar geleden heeft Pierre Gorissen een prima screencast gemaakt waarin hij precies uitlegt wat je moet doen om een presentatie met daarin een filmpje over te zetten naar een usb stick. Nog altijd verwijs ik mensen naar die pagina wanneer ik er een vraag over krijg!

14 april 2009

Instructiemodule Wetenschappelijk Schrijven

Vorige week heb ik in een aantal berichten Presentations 2Go genoemd, maar er zijn natuurlijk meer systemen op de markt voor het opnemen van presentaties. Pierre Gorissen noemde dit weekend de open source lesopnametool openeya en twee jaar geleden linkte ik voor het eerst naar een opname via collegerama.
Nu word ik daar opnieuw op gewezen door Roger Schmitz van de Faculteit Sociale Wetenschappen, Universiteit van Tilburg.
Hij attendeert me op een korte cursus Wetenschappelijk Schrijven:

UvT docent en onderzoeker Dr. Seger Breugelmans heeft voor zijn studenten met behulp van Mediasite een viertal weblectures over het schrijven van wetenschappelijke verslagen, theses en papers opgenomen.
1. Inleiding. Duur: 7.18 min.
2. Aard en doel van een paper: Waarom schrijven we? Duur: 40.56 min.
3. Opbouw en inhoud: Wat schrijven we? Duur: 43.33 min.
4. Alinea's, zinnen, woorden: Hoe schrijven we? Duur: 56.19 min.

Behalve dat je veel leert over (wetenschappelijk) schrijven krijg je ook een goed beeld van de mogelijkheden van Mediasite.
Fijn dat er altijd weer mensen zijn die laten zien dat er meer te koop is in de wereld. Roger, bedankt voor het attenderen op deze interessante cursus!

11 april 2009

Digitale instructietafel

Ik hoop werkelijk dat ze er bij Koks Gesto een betere naam voor weten te verzinnen maar voor de rest was de digitale instructietafel die ze op hun stand hadden staan bij de IPON behoorlijk indrukwekkend.
Dat komt dan vooral door de afmeting van bijna 1,5 X 1,5 meter. Op de tafel een geharde glasplaat met drukgevoelige laag. Eronder zit een krachtige beamer die zorgt voor een mooi beeld, ook in een lichte ruimte. Een mooi concept maar eigenlijk is de tafel te groot voor bijvoorbeeld basisschoolkinderen en dat lijkt mij toch vooral de doelgroep van Koks Gesto?
Hoe dan ook, ik kreeg een mooie demonstratie die ik op de Flip kon vastleggen. Gek genoeg is op internet (nog) nauwelijks informatie te vinden over deze VIPRO tafel. De foto vond ik op een weblog die wel 4 soorten tafels op de BETT show gespot had. Ook op de site van Koks Gesto vind ik verder geen informatie...



De surface die even verder in de stand van Microsoft getoond werd viel haast in het niet bij die grote digitale instructietafel van VIPRO, maar ook daar werd een leuke toepassing getoond. Onwijs Producties demonstreerde een verkeersspel waarbij speelgoedautootjes herkend werden door de surface en je zo verkeersregels kunt oefenen. Ze zijn ook bezig met demo's rond rekenen en wereldoriëntatie.

Presentations 2 Go roadkit

Hieronder even een korte opname van de Presentations 2Go roadkit. Dat is een fors uitgevallen kist op wieltjes waar alles in zit dat nodig is om een presentatie te registreren. Tussen de presentatie PC en de beamer wordt een splitter geplaatst die het videosignaal oppakt dat van de PC naar de beamer gestuurd wordt, compleet met het audiosignaal van de PC. Vanaf die splitter gaat een UTP kabel (die dus lekker lang mag zijn) naar de roadkit. Daar wordt het signaal opgepikt door een notebook. Verder een ontvanger die het audiosignaal van de draadloze microfoon oppakt. Bovenop en uitschuifbaar zie je een plateau waarop een professionele webcam met pan en tilt mogelijkheid die wordt aangestuurd door een afstandsbediening. Wanneer er video opnames gemaakt worden door een professioneel bedrijf is het ook mogelijkd dat signaal af te vangen en op te nemen. Alles is binnen een kwartier operationeel en dat was maar goed ook omdat we tijdens de TeachMeet moesten verhuizen van zaal!

Cloud computing en desktop virtualisatie

Een mooi voorbeeld van "desktop virtualisatie" is iCloud van het Zweedse bedrijf Xcerion. Je kunt een gratis account aanvragen. Niet alleen krijg je 3 Gb opslagcapaciteit, maar je kunt ook ervaren dat desktop virtualisatie langzamerhand een volwassen product wordt.

Waarom is desktop virtualisatie zo belangrijk en waarom is de cloud zo'n veelbesproken concept?

Virtualisatie is niets nieuws. Met VLAN's deel je je netwerk op in afzonderlijke netwerken. Hardware virtualisatie van o.a. Vmware, Sun en Microsoft zorgt er voor dat je servers kunt consolideren. Niet voor elke toepassing een aparte server, maar zo efficient mogelijk de hardware gebruiken Met hardware virtualisatie kun je aan uitwijkmogelijkheden denken en de capaciteit dynamisch aanpassen.

Al die toepassingssoftware wil je niet bij elkaar op een enkele machine plaatsen. De programma's mogen elkaar niet beinvloeden, je wilt bijv. geen conflicten meer met DLL bestanden. Ook zou het wenselijk zijn om verschillende versies van programma's naast elkaar aan te bieden. Bijvoorbeeld MS Word 2007 en Word 2003 (met verschillende menu's). Software virtualisatie levert hier een antwoord op. Elk programma is bij software virtualisatie in een eigen omgeving geplaatst. Alle bijbehorende dingen zoals database en plugins zitten erbij. Als het ene programma Flash versie 9 vereist en het andere versie 10, dan is dit met software virtualisatie geen probleem.

Met deze technieken is de uitdaging om elke gewenste toepassing aan de gebruikers aan te bieden nog niet helemaal volbracht. Je wilt immers dat iemand op elke gewenste computer bij z'n programma's en bestanden kan komen. Zowel op school als thuis. Ook het on-line samenwerken met anderen wordt steeds belangrijker. Desktop virtualiatie is hiervoor een veelbelovende techniek. Zie dit als een soort virtueel bureaublad. Het enige dat je nodig hebt is een computer met een goede internetverbinding en een webbrowser. Je hoeft zelf geen software te installeren en te onderhouden, dat doet de leverancier voor je.

Met iCloud kun je zelf (voorlopig gratis) ervaring opdoen met desktop virtualisatie. Dit is de link om je aan te melden: http://icloud.com/en/register

De leverancier onderhoudt een serverpark waar alles op plaats vindt: de cloud. Deze dienst wordt ook wel SAAS genoemd: Software as a service.

Zal ik een makkelijke voorspelling doen? Over tien jaar hoeft de school geen eigen netwerk meer te onderhouden (behalve de switches, draadloze en bedrade verbindingen). Alle toepassingen komen dankzij de cloud naar binnen. Je sluit overeenkomsten met verschillende leveranciers af die hun producten webbased aanbieden. Eindelijk hoef je zelf geen tijd meer te verkwisten met systeem- en netwerkbeheer.

Auteur: Pieter Kleinjan
Dit artikel is met toestemming van Pieter overgenomen van de Scholenlijst mailinglist.

Ik vind het een prachtig voorbeeld van hoe op die mailinglijst kennis met elkaar gedeeld wordt! Pieter werkt bij het Openbaar Primair Onderwijs in Almere. Zo zie je dat ook op basisscholen wel degelijk nagedacht wordt over zaken als cloud computing en virtualisatie.
Kijk ook eens op E-Boat Almere, de website voor de ict-coördinatoren van het openbaar primair onderwijs Almere. Daar staan ook meer screendumps van iCloud

10 april 2009

Even snel een screencast maken

En we hebben er weer een speler bij in de markt van screencasttools. Gisteren ontdekte ik ScreenCastle.com waarbij je je zelfs niet hoeft te registreren of een account te nemen. Gewoon op de rode knop klikken en je kunt beginnen met het maken van een screencast, nadat Java geladen is en je de gewenste afmetingen gekozen hebt.
Zodra je klaar bent en het filmpje is geplaatst op de server krijg je alle benodigde code om de screencast te embedden én je krijgt een link waarmee je het filmpje kunt downloaden. Dat laatste zou ik zeker doen, want je hebt natuurlijk geen enkele garantie dat je filmpje lang blijft staan bij ScreenCastle. Ik heb namelijk geen idee hoe zo'n service hier nu geld mee weil verdienen en misschien hebben ze dat zelf ook nog niet?
Hoe dan ook, hieronder zie je een screencast van hoe je snel en gemakkelijk een Powerpoint presentatie kunt maken met SMS2vote!

09 april 2009

Alle presentaties TeachMeet online

De mensen van Presentations 2Go hebben hard gewerkt om vandaag nog alle presentaties online te krijgen. Ik kreeg ver na kantoortijd een mailtje met de link doorgestuurd.
Alle presentaties staan nu in één opname achter elkaar. In de Silverlight speler kun je eenvoudig bookmarks aanmaken die verwijzen naar een tijdspunt in de presentatie. Dat levert een link op met de tijdcode erachter. Als je de muis naar de rechterkant van het scherm beweegt krijg je alle slides te zien die gebruikt zijn met een tijdcode. Op die manier kun je misschien snel een presentatie naar keuze opzoeken.
Ik wil nog kijken of ik de de startpunten per presentator dit weekend op de wiki kan zetten.

Eerst moeten jullie het doen met deze link.

Stemmen met SMS2vote

Zoals beloofd vandaag meer over de presentatie die ik gisteren gegeven heb tijdens de tweede TeachMeatNL in Utrecht.
Ik presenteerde daar SMS2Vote waarmee je het publiek via hun mobieltje kunt laten stemmen op stellingen die je binnen een Powerpointpresentatie laat zien. Het mooie is dat de stemmen direct binnen de presentatie op een aparte pagina zichtbaar worden. Je kunt in één presentatie meerdere vragen opnemen waarop iedere keer geantwoord kan worden.
De tool maakt gebruik van een plugin die te downloaden is van sendsteps.com.
Je krijgt dan een extra menubalk in Powerpoint die je gebruikt om de benodigde slides te genereren:


Het werkt heel erg simpel:
Je klikt op de knop Voeg vraag toe en krijgt dan een wizard waar je de vraag en de antwoordmogelijkheden invult. Zodra je op OK klikt worden er 3 extra slides aangemaakt. De eerste slide geeft uitleg en toont naar welk nummer je de SMS boodschap moet sturen en welk trefwoord je moet gebruiken vóór je keuze. De tweede slide toont de vraag met de antwoordmogelijkheden. Op de derde slide worden de resultaten getoond zodra de stemmen binnenkomen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is uiteraard een internetverbinding.
Voor degenen die antwoord geven via SMS zijn er geen extra kosten aan het versturen verbonden. Wat het kost voor degene die het aanbiedt weet ik eerlijk gezegd niet. Sendsteps heeft mij voor deze presentatie een gratis activatiecode beschikbaar gesteld omdat ze het leuk vonden dat ik het wilde laten zien.
Voor meer informatie zul je dus echt contact met hun moeten opnemen.
Wel is de tool heel simpel gratis uit te proberen met alle functionaliteit, maar dan kunnen er hooguit 5 mensen stemmen. Prima om te testen of het wat voor je is, maar natuurlijk niet om met een volle zaal te doen. Gisteren waren er uiteindelijk 32 mensen die hun stem uitbrachten, waarbij er toch twee mensen kozen voor de optie: volgende preso graag...
Ik vond het een uitdaging om ter plekke en from scratch dit te kunnen laten zien en dat lukte prima binnen 5 minuten. Daarna had ik zelfs tijd om nog een tweede vraag in te voeren. Maar dit is natuurlijk niet de normale werkwijze bij deze tool.
Je kunt gewoon rustig vantevoren je hele presentatie samenstellen, compleet met de vragen en pas wanneer je gaat presenteren contact zoeken met de server. Voor een eenmalige activiteit kun je een activatiecode aanvragen, maar je kunt ook een abonnement nemen en dan krijg je via internet de mogelijkheid om alles te beheren.

Ben je nieuwsgierig naar mijn presentatie van gisteren?
Die is opgenomen door Presentations 2Go en kun je via deze link bekijken! Je moet wel Silverlight geïnstalleerd hebben.
De gehele registratie van alle presentaties op de TeachMeet bekijk je via deze link.
Trouwens, de Vrije Universiteit in Amsterdam werkt al met SMS2vote. (zie artikel)

08 april 2009

Thuria's Story

Natuurlijk zou ik nu na thuiskomst een mooi bericht kunnen maken over mijn eigen presentatie van vanavond tijdens de TeachMeet op de IPON, maar mijn eigen verhaal ken ik al.
Ik vind het dus veel leuker te schrijven over de laatste presentatie van de dag die Edvard Spaapen hield. Na een korte inleiding waarin hij vertelde hoe hij betrokken raakte bij "deze club" liet hij een prachtig filmpje zien:


Thuria's Story from Edvard Spaapen on Vimeo.

Meer over Thuria binnenkort op www.thuriasstory.com!
Geweldig dat iemand beelden en tekst zo mooi kan combineren tot een prachtig verhaal!

En zo waren er vandaag weer meer inspirerende presentaties!
Over die van mij zal ik morgen meer vertellen, nu eerst zzzz....

07 april 2009

Onverbiddelijke CountDown

Fons van de Berg laat niks aan het toeval over en bewaakt de presentatietijden op de TeachMeetNL alsof we aan het aftellen zijn voor een lancering!
En dat noemen we dan een ongedwongen Unconference:-)
Neem van mij aan, voor de presentatoren is het erger dan een Prem internaat!


TeachMeetNL timer 7 minuten van Helikon op Vimeo.

Presentation 2 come

Het wordt de laatste tijd steeds gebruikelijker om al op voorhand een te houden presentatie online te zetten. Maar de presentatie die ik morgen ga geven op de tweede TeachMeetNL kan ik nog niet online zetten, simpelweg omdat ik hem morgen ter plekke tijdens de 7 minuten die ik heb pas ga maken!
Op de eerste TeachMeet werd -met name door Apple adepten- nogal schamper gedaan over Powerpointpresentaties. Eigenlijk kreeg je op voorhand al minpunten omdat een Powerpointpresentatie niet meer van deze tijd zou zijn. Ik hoop binnen 7 minuten aan te tonen dat je wel degelijk een PPT presentatie kunt maken die dynamisch én interactief is!
Daar heb ik dan trouwens wel een internetverbinding voor nodig, anders gaat het kunstje helaas niet door...
In het programma van de IPON staat de TeachMeetNL alsvolgt omschreven:
"De TeachMeet is een informele bijeenkomst voor iedereen die nieuwsgierig is naar de creatieve en innovatieve praktijk van technologie in het onderwijs. Iedereen kan deelnemen en zijn ideeën of ervaringen uit de onderwijspraktijk met anderen delen. Uitgangspunt: de borrel = de conferentie. Dat maak van de TeachMeet eigenlijk een unconference. De bedoeling is dat het de leukste professionaleringsbijeenkomst is die u kent."
Ik hoop dus inderdaad wat creatieve en innovatieve technologie te kunnen laten zien. Uiteraard zal ik donderdag alsnog de gemaakte presentatie hier plaatsen, tenminste als alles gelukt is.

Naast de IPON en de TeachMeetNL wil ik ook nog even langs bij Event09 om wat te netwerken en bij PromZ om te zien wat er aan nieuwe gadgets is! Het wordt dus en drukke dag morgen...

Een fruitmachine bepaalt at random wie op welk moment aan de beurt komt. Altijd spannend!

Update:
Via het bericht op Helikon zie ik nu ook de pagina met wijze raad voor presentatoren.
Tja, en daar staat duidelijk:
  • Geen slideware! Het principe is: show, do not tell. Laat die mooie wiki, dat schiiterende project, die fantastische toepassing maar in de praktijk zien.
  • Toch slideware? Dan alleen pecha kucha style (20 slides, 20 seconden per slide)

Ik zal laten zien dat er nóg een variant mogelijk is!!!

06 april 2009

Happy Birthday Daddy

Van m'n kinderen kreeg ik gisteren onderstaand filmpje aangeboden, met daarin verstopt twee cadeautjes. Volgens mij heeft dit nogal wat montagewerk gekost want het lijkt erop dat een aantal foto's precies bij de tekst gezocht is en zoniet dan wil ik dat graag geloven! Ik vind het zo mooi en ben er heel blij mee.
Marieke en Daniel, ontzettend bedankt en jullie hadden me er best een doosje Fisherman's Friends bij mogen geven!

02 april 2009

Ook Kennisnet twittert

Kennisnet en Twitter logoSinds kort is ook Kennisnet op Twitter te vinden. Via Twitter brengen ze op informele manier interessante nieuwtjes naar buiten en ze beantwoorden vragen. Namens Kennisnet 'twitteren' meerdere personen, die het Twitterteam vormen.
Op de Kennisnet Twitterpagina vind je ondermeer: interessante nieuwtjes, leuke links, nieuws over onderzoek, en allerlei wetenswaardigheden omtrent ict en onderwijs.
Volg Kennisnet op Twitter
Het Kennisnet Twitterteam (bron)

Dus, heb je vragen richting Kennisnet dan heb je nu een heel laagdrempelige manier om ze te stellen!
Jan-Bart, Lucas, Rosanne, Sandra en Tineke.. Veel succes gewenst! We volgen jullie op de voet!
Ben benieuwd wanneer Toine volgt...

Kill All the Digital Natives

Het is alsof ik mezelf hoor praten, maar dan in het Engels.
Ik heb het over het bericht van Barry Dahl op zijn weblog.
Hij haalt me de woorden uit de mond!
Heb je geen tijd om zijn bericht te lezen?
Dan een klein stukje als teaser:
Just take MS Windows - PLEASE!! No, seriously. Consider a person (such as me) who used the first version of Windows (1.0) back in 1986, then became somewhat familiar with versions 2.0 and 2.1, and then really became a Windows user with versions 3.0 & 3.1. Windows 95 changed my world. Windows 98 seemed like another step forward (at the time). I gladly skipped ME, but jumped on board quickly with XP, and had several months of experience with Vista before upgrading back to XP. Not to mention Windows Mobile on my cellphone (yes, I know). So, you’re telling me that my daughter born in 1995 who has never used anything other than Win98 (briefly) and WinXP has some advantages over me when it comes to dealing with an operating system? Not a chance. (bron)
Najaar 2006 heb ik een presentatie van Barry Dahl bijgewoond in Charlotte (NC) en sindsdien volg ik zijn weblog. Volgens mij zijn we ongeveer even oud en het is verrassend te zien hoe vaak we met ongeveer dezelfde dingen bezig zijn.
Hij eindigt zijn bericht zo:
BTW, I’m totally tired of attending one-hour sessions at conferences about the Digital Natives … err Millennials … err Net Gens … err Screenagers (and about 10 other names). Give it a rest. That dog is tired.
Heerlijk, dat post-moderne denken:-)
Weet je niet waar ik het nu over heb? Kijk en luister dan naar het verhaal van Sandy Shugart dat hij vorige week gaf in Noordwijkerhout. Geen tijd om te kijken? Lees dan het prima verslag van Wilfred Rubens over deze keynote.

TeachMeetNL wordt opgenomen!

TeachMeetNL wordt opgenomen en misschien zelfs gestreamd!

Volgende week woensdag is alweer de tweede editie van de TeachMeetNL, deze keer tijdens de IPON 2009.
Mocht je al van plan zijn te komen, let er dan op dat de aanvangstijd is veranderd! Het feest begint nu al om 16:00 uur in de Julianazaal 1 van de Jaarbeurs. Dit is op de beursvloer van de IPON dus zorg ervoor dat je daar een (gratis) entreebewijs voor hebt.
Tot nu toe hebben zich al rond de 100 mensen aangemeld via de wiki en er is nog plaats voor meer! Misschien dat je dankzij de veranderde aanvangstijd nu wel kunt komen? Een presentatie geven zal niet meer lukken want die lijst is al helemaal vol, maar zo'n unconference bijwonen is net zo'n feest!

Mocht het je toch niet lukken om te komen dan heb ik goed nieuws:
Ik heb de jongens van Presentations 2Go benaderd en bereid gevonden om de sessies op te nemen met hun roadkit. Zo komen alle presentaties beschikbaar via de server van Presentations 2 Go!
Ze hebben tijdens dé Managementconferentie in Noordwijkerhout goed werk geleverd en ik bedacht me deze week opeens waarom dat tijdens de TeachMeet niet zou kunnen? Onder het motto niet geschoten is altijd mis heb ik ze een mailtje gestuurd met uitleg over wat de TeachMeet is en wat hun tool daaraan zou kunnen toevoegen.
Per omgaande kreeg ik een mailtje terug dat ze graag hun medewerking verlenen. Het feit dat we op de Jaarbeurs zitten zien ze als een extra uitdaging:
"We ga er van uit dat er niet live uitgezonden kan worden maar we kunnen voor aanvang even proberen of we door het netwerk van de Jaarbeurs komen."
Dat schijnt dus een probleem te zijn. Blijkbaar staan op de Jaarbeurs niet alle poorten open?
Dus zal het pas op het laatste moment duidelijk zijn of de sessies gestreamd kunnen worden. Lukt dat niet, dan hebben we altijd nog de video-opnames, gecombineerd met de presentaties via de slimme oplossing van Presentations 2 Go!

01 april 2009

Twouble met Twitter

Het filmpje heeft al her en der online gestaan, maar vanavond kreeg ik de link nog een keer doorgestuurd met als bijschrift:
Hi, voor een echte twitter-fanaat...
Altijd leuk om zoiets te ontvangen, notabene van iemand die ik op Twitter nog niet ben tegengekomen! (Ronald bedankt!)

Voor mij actueel omdat ik net een nieuw experiment gestart ben via Twitter.
Marcel de Leeuwe vroeg deze week om suggesties voor een nieuwe domeinnaam. Uiteindelijk besloot hij de naam te houden die hij al een tijd gebruikt, maar dat terzijde.
Ik had hem (gratis) twee ideeën aan de hand gedaan nadat ik gecontroleerd had of die domeinen nog vrij waren. Het gaat om www.studidee.nl en www.innovision.nl
Die domeinen bestaan nog niet (op moment van schrijven)! Mensen die zich daarmee bezighouden weten hoe moeilijk het is om een goede domeinnaam te bedenken die nog vrij is en de lading enigszins dekt.
Ik heb ze nu bekend gemaakt via Twitter met de suggestie mij € 1000 over te maken als iemand hem genomen heeft. Niet duur toch voor een goede domeinnaam?
Nu ben ik benieuwd of deze domeinen binnenkort inderdaad geclaimd gaan worden en door wie én of ik uitbetaald krijg natuurlijk.
Helaas heb ik begrepen dat Twitter zelf ook nog worstelt met het businessmodel, dus dit zal het ook wel niet worden, maar je weet nooit hoe eerlijk en sportief Twitteraars zijn...


Berichten beluisteren

Vanaf vandaag is het mogelijk om de berichten die hier staan ook te beluisteren!
Ik maak daarbij gebruik van Readspeaker die speciaal voor weblogs een gratis account aanbiedt. Na registratie krijg je code aangeboden die je in je blog template moet opnemen. In principe moet het ook werken met meerdere berichten op één pagina, maar dat heb ik nog niet aan de praat gekregen.
Bij mij kan je een bericht dus alleen maar beluisteren op de itempagina per bericht (via de permalink).
Daar staat boven het bericht dan een plaatje dat je moet aanklikken waarna het openklapt en je een online MP3 spelertje krijgt:
Dit is alleen maar een plaatje
Je kunt de gesproken tekst ook als MP3 bestand downloaden. Dat biedt natuurlijk weer allerlei mogelijkheden! Zo heb ik nu op mijn server een aparte pagina staan met deze routine. Iedere tekst die ik daar invoer kan ik vervolgens als MP3 bestand binnenhalen!
Bij aanmelding moet je aangeven in welke taal je berichten uitgesproken moeten worden. Nederlands wordt ook ondersteund en dat klinkt dan zo:


Bijna 2 jaar geleden schreef ik al over de mogelijkheid om dit te doen via Browse Aloud, maar daarvoor moet je software downloaden en voor de aanbieder is Browse Aloud niet gratis. Readspeaker is dat vooralsnog wel!

Het bord schoonmaken

Vroeger hoorde het bij het klasse-corvee om aan het eind van de dag het bord schoon te maken. Met een digitaal bord werkt dat natuurlijk anders.
Harm Hofstede maakt op de Scholenlijst melding van een digitale online bordenwisser, prachtig natuurlijk als je zo'n groot digitaal bord in de klas hebt hangen!
Klik maar op de button en je ziet het effect:

Waarom zou dat nu alleen humor zijn op 1 april?
Geweldig hoe ieder jaar opnieuw via de Scholenlijst mailinglist leuke ideeën worden uitgewisseld. Er ontstaat een heus archief van onschuldige grappen waar je uit kunt putten!

Trouwens, ook bij Google weten ze weg met April fools!