Vandaag was ik bij Kennisnet in Zoetermeer voor een bijeenkomst van de groep innoveertigers. Voor alle duidelijkheid: deze naam staat niet voor de leeftijd van de deelnemers, maar voor het aantal leden. Innovators uit het BO, VO en (V)MBO die samenkomen om elkaar te inspireren en te informeren.
Voor deze sessie was Martijn Aslander uitgenodigd, super netwerker en tegenwoordig ook lifehacker. Dat was dan ook het thema van de bijeenkomst. Op het oog zonder enige voorbereiding en voor de vuist weg nam Martijn ons in sneltreinvaart mee naar de wereld van het ultieme netwerken. Om niet te verzuipen in de hoeveelheid informatie die op die manier beschikbaar komt zijn slimme "hacks" om orde te brengen in de chaos van levensbelang en in hoog tempo liet Martijn ze de revue passeren. Geen Powerpoint met gelikte presentatie, Martijn heeft meer dan genoeg aan zichzelf om zijn publiek te boeien en te prikkelen. Behalve over lifehacks mag Martijn ook graag praten over het principe van waardebepaling achteraf. Hij spreekt vantevoren geen bedrag af waarvoor hij komt, maar laat het aan degene over die hem uitnodigt. Kennisnet ging vandaag nog verder en liet de keus over aan de zaal. Via stemkastjes konden we de hoogte van zijn beloning bepalen!
Wil je weten wat die lifehacks nu inhouden dan moet je zeker een kijkje nemen op http://www.lifehacking.nl/ en je abonneren op de RSS feed. Inmiddels is er ook een boek uit met 100 lifehacktips en daarvan kreeg ik er vandaag een mee van Martijn. De meeste kende ik uiteraard al van de site, maar het is heel leuk om ze in boekvorm door te bladeren. Je kunt op lifehacking het boek downloaden als PDF maar ik merkte vandaag in de trein terug dat een hardcopy toch wel zo prettig is. Je kunt het boek hier bestellen. Je zou verwachten voor een zelf te bepalen prijs, maar dat nu net weer niet:-) In het boek vind je naast algemene ook kantoortips, Windows & Outlook, Persoonlijke ontwikkeling, Web2.0 en Mac-tips. Een boek voor de vakantie, of moeten we dan juist "loslaten"?
Twee jaar geleden ontmoette ik Martijn voor het eerst en toen bestond zijn netwerk uit een adresboekje en heel veel telefoonnummers. Van sites als LinkedIn moest hij helemaal niets hebben. In oktober 2006 nodigde ik hem uit en kreeg de volgende reactie:
Hoi Willem!
ik geloof (nog) niet in online sociale netwerken.....
vandaar dat ik niet op je uitnodiging inga.....
nothing personal :)
hartelijke groet, martijn
Pas in oktober 2007 waren we opeens via LinkeIn verbonden en sindsdien is het heel snel gegaan. Martijn (+500) zou niet meer zonder kunnen en etaleert de mogelijkheden en voordelen van LinkedIn als een ware evangelist! Leuk om die verandering te zien. Hij toonde zelfs een mooie lifehack waarbij hij met behulp van Yahoo Pipes informatie van en over anderen uit LinkedIn weet te halen om op die manier via RSS te kunnen volgen wat er in zijn netwerk gebeurt.