Ok kids, kijk even op het bord wat je huiswerk is voor donderdag!
Gevonden op Guhmshoo’s Weblog
"Hee, Staf Depla, de man die ik vorige week nog op de foto zette tijdens de eindsessie op de managementconferentie" dacht ik en klikte door.
Vragen van het lid Depla (pvda) aan de staatssecretaris van Onderwijs
Nieuwsbank (persbericht) (abonnement) - Netherlands
1. Bent u op de hoogte van het bericht in de Gelderlander van 14 maart dat leerlingen op het ROC-Nijmegen, die aanvullende Nederlandse taalles nodig hebben, ...
Kamervragen over taallessen Nederlands bij ROC-NijmegenAls ik de voorwaarden van de Nieuwsbank goed begrijp mag ik dat bericht hier dus gewoon overnemen.
Partij van de Arbeid
Den Haag, 30 maart 2009
Vragen van het lid Depla (PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs
hoe zij er voor kan zorgen dat alle leerlingen ROC-Nijmegen de in het lesrooster opgenomen Nederlandse les ook daadwerkelijk krijgen
1. Bent u op de hoogte van het bericht in de Gelderlander van 14 maart dat leerlingen op het ROC-Nijmegen, die aanvullende Nederlandse taalles nodig hebben, die Nederlandse les niet krijgen?
2. Klopt dit bericht? En klopt het dat die lessen wel in het lesrooster zijn opgenomen? Kunt u aangeven om hoeveel leerlingen het gaat en hoe lang de aanvullende Nederlandse lessen al ontbreken.
3. Klopt het dat niet alleen aanvullende Nederlandse lessen niet gegeven worden maar ook de reguliere Nederlandse lessen (bron Schriftelijke vragen van de PvdA-raadsleden Halima El Karouni en Joke Pol,dd 16 maart 2009.)
4. Wat is de oorzaak van het niet geven van de lessen Nederlands? Zijn er in de regio Nijmegen inderdaad te weinig docenten Nederlands? Is het overmacht van ROC-Nijmegen of schiet de bedrijfsvoering tekort?
5. Klopt het dat er door het afschaffen van de gedwongen winkelnering bij inburgering er veel docenten Nederlands boventallig zijn geworden bij ROC's? Hoe kan het, tegen die achtergrond, gebeuren dat ROC-Nijmegen onvoldoende leraren heeft om Nederlandse les te geven?
6. Welke mogelijkheden heeft u om ROC-Nijmegen bij te staan wel snel voldoende docenten Nederlands te krijgen?
7. Welke actie wordt door ROC-Nijmegen genomen zodat de studenten de gemiste lessen Nederlands kunnen inhalen?
Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl
Multitasken tijdens de lesDan nog iets over de vindbaarheid van deze publicaties op de site van Kennisnet. Ook Wilfred Rubens klaagt daar terecht over in een recensie van een andere publicatie. Als je maar weet waar je op zoeken moet kan dat nu wel via het zoekvenster op de startpagina van Kennisnet, maar wanneer je naar onderzoek.kennisnet.nl gaat moet je echt weten waar je klikken moet. Dat blijkt te zijn op het icoontje aan de rechterkant van de site, maar daar viel mijn oog gewoon niet op!
Van de hedendaagse generatie jongeren wordt vaak gesteld dat zij via ict en media continu verbonden willen zijn met anderen en dat zij veel programma’s op de computer tegelijk aan hebben staan, veelal in combinatie met andere media. Het computergebruik in de onderzoeksgroep kenmerkt zich inderdaad door ‘connectiviteit.’ De meeste studenten bekijken eerst hun vriendenkring online als zij het internet opgaan (72,5%, zie tabel 4).
Maar dit onderzoek levert een wat genuanceerder beeld over de mate waarin programma’s naast elkaar open staan dan we soms in de media tegenkomen. Het merendeel van de studenten geeft namelijk aan dat het afhankelijk is van wat ze aan het doen zijn, of ze daarnaast ook andere (privé)programma’s hebben openstaan (80%). Als de studenten iets moeten doen waarbij zij zich moeten concentreren, zetten ze de funsites of msn uit (82,5%). Tegelijk blijkt uit de observaties dat het druk en op momenten onrustig is in de Schonenvaart-lessen. Er is veel onderlinge interactie en er staan veel programma’s naast Schonenvaart op de computers open. Veel studenten geven via de vragenlijst aan last te hebben gehad van de drukte in de Schonenvaartklas (55%). En een aanzienlijk deel van de studenten (42,5 %) geeft aan dat zij geconcentreerder
zouden werken als zij alléén toegang zouden hebben tot het Schonenvaart-programma op de computer.
De docent geeft aan dat hij tolerant is geweest ten opzichte het multitasken van de studenten met het msn-nen, het downloaden van muziek en het kijken van filmpjes op YouTube. Het spelen van games accepteert hij in principe niet. Games horen volgens hem niet bij school en leiden ook langduriger af dan bijvoorbeeld het even bekijken van een filmpje op YouTube.
Ook hij vond de lessen inderdaad soms onrustig, maar studenten waren ook vaak hard aan het werk, in een soort van golfbeweging. Als studenten hun werk af hadden, mochten ze van hem best een keer wat anders doen, zolang ze anderen maar niet stoorden.
Binnen onze scholengroep gaan wij nu een idee uitwerken dat ik vorig jaar op een school in Londen in de praktijk heb gezien. Samen met de leerlingen gaan wij regels voor het gebruik van de computers opstellen. Vervolgens schaffen wij software (in Engeland zag ik Securus en Forensic Software) aan die globaal het volgende doet.
Een leerling kan alleen inloggen als hij akkoord gaat met de regels voor computergebruik die hij op zijn scherm ziet. Klikt hij niet op akkoord dan kan hij niet inloggen. De software registreert vervolgens het surfgedrag. Per locatie en zelfs per lesgroep kan worden ingesteld wat er al dan niet gefilterd moet worden. Je kunt het vervolgens aangeven of een site direct geblokt wordt of dat er alleen (al dan niet met een zichtbare waarschuwing) geregistreerd wordt. Een x aantal keer per week kan bijvoorbeeld een afdelingsleider een automatisch rapport van het surfgedrag van de overtreders van de regels krijgen. Hij kan dan al dan niet actie ondernemen.
Een basisschool in Dordrecht werkt al zo en is er erg positief over.
Willem, in de School voor de Toekomst zag ik vorige week het gebruik van ABTutor. Dit tooltje maakt het mogelijk om de pc's op afstand te bekijken, maar ook bijvoorbeeld te locken en vast te zetten op de powerpoint van de docent. Dit werkte erg handig.André en Patrick, bedankt voor jullie bijdrage!