
Je kunt nu namelijk in Google Earth genieten van zonsopkomsten. Lees het bericht op Google Earth blog of bij Google Blog.
Regelmatig krijg ik van lezers tips of url's doorgestuurd met de opmerking: "Willem, is dit niet iets voor jou om over te bloggen?" Ik ben daar uiteraard heel blij mee en maak er dan ook regelmatig dankbaar gebruik van.
Deze keer krijg ik zelfs een zeer uitgebreid verslag toegestuurd van iemand die de BETTshow in Londen bezocht heeft. Als je dit leest ben je eigenlijk weer helemaal op de hoogte! Naast een algemeen gedeelte wordt er aandacht besteed aan de stands, Kennismanagement, Handheld (mobile) learning, Robotica datalogging en -harvesting, ELO-systemen, Speciaal Onderwijs, Gaming, Muziek en Multimedia, gevolgd door een eindconclusie:
"De BETT is het grote broertje van de NOT, met aanzienlijk meer exposanten en een breder Europees publiek. Het is zeker de moeite waard geweest, maar op software gebied was weinig niets te vinden. Wat mij het meest opviel was de verdergaande integratie tussen computer en omgeving op allerlei gebied. De computer is als het ware z’n grijze kast ontgroeid en verkent de wereld met nieuwe zintuigen. Leerlingen kunnen hiermee vooral binnen competentiegericht onderwijs heel veel voordeel bij hebben. Met redelijk goedkope tools zijn veel onderzoekslessen snel en leuk in te richten."
Auteur van dit verslag is Berend van de Weerdt. Ik ken hem niet persoonlijk, maar even Googlen leert me dat hij regelmatig publiceert in het Vakblad Agrarisch Onderwijs. Hij heeft daar een eigen rubriek over websites en multimedia. Deze bijdragen vind je ook hier.
Heb je zelf (nog) geen weblog, maar heb je wel materiaal dat je graag zou willen delen met een breder publiek, dan nodig ik je van harte uit om het me toe te sturen! Als ik het vindt passen binnen de context van mijn weblog zal ik het zeker plaatsen, al dan niet voorzien van mijn eigen commentaar....
Heb je geen verstand van- of zin in techniek, dan hoef je dit bericht niet verder te lezen.
Wil je me helpen of ben je ook benieuwd naar de oplossing, dan heel graag!
Over een week is het weer zover: Ik ga met een groep leerlingen van de opleiding Sport en Bewegen mee naar Oostenrijk voor een "lesweek op locatie".
Vorig jaar bleek in de jeugdherberg geen internet voorhanden en dat zal dit jaar niet anders zijn.
Nu weet ik dat het mogelijk moet zijn om je notebook met je mobieltje te verbinden om op die manier verbinding te maken met internet. Ik krijg het alleen niet voor elkaar. Kom er keihard achter dat ik van veel dingen een beetje weet, maar van sommige dingen helemaal niks. De schaamte overwonnen plaats ik nu maar een oproep hier in de hoop dat iemand de oplossing wil aandragen!
Nog niks over gelezen op (Nederlandse) weblogs, maar Microsoft lijkt met dit produkt een aardig alternatief te gaan bieden voor al het Google geweld.
Was al halverwege m'n aanmelding, tot ik erachter kwam dat ze alleen maar Amerikanen die in Amerika wonen met een Amerikaanse creditcard accepteren, want ook al is het (voorlopig) gratis, je moet in het aanmeldingsproces wél je creditcard gegevens invullen. Maar voor degenen die iemand kennen in Amerika wiens adres ze even mogen gebruiken is dit een aardige mogelijkheid om een gratis domein te registreren en dit produkt uit te proberen!
Kijk maar eens even naar het aanbod:
Reserve your own domain name
Make the first step in taking your business online by creating a unique and personalized domain name (like www.adventure-works.com). Office Live Basics includes one FREE domain name for your business.
Easily create and update your own Web site
Site Designer is a simple, yet powerful Web design tool to help you create a professional, fully customized Web site. You can create a Web site quickly, and won't need to hire technical help to maintain it. Office Live Basics gives you:
Access your own e-mail, contacts and calendar anywhere
Quickly access and manage your e-mail, calendar, and tasks, whether you are in or out of the office.
Learn more about your Web traffic
Our Web site reports can help ensure that your Web site is really working for you. With Site Reports you can:
Ben benieuwd wanneer dit naar Nederland komt.
Michael, als je meeleest, kun je mij een antwoord geven?
Vanmorgen was het al in de Volkskrant te lezen (ook online, als je een account hebt) en later kwam het nieuws ook beschikbaar via o.a. het Jeugdjournaal, nu.nl en ICT op school. Heel logisch dat ook verschillende weblogs er aandacht aan besteden. Een aantal bronnen verwijst naar Edupaper, maar alleen de Volkskrant noemt direct het bedrijf waar de Iliad vandaan komt: Irex Technologies. Ergens op de site van Edupaper (Op dit moment bieden wij nog maar één product aan) lees je dan weer dat Irex een afsplitsing is van Philips. Blijkbaar hebben we hier dus te maken met puur Nederlandse innovatie!
Had prof. dr. Emile Aarts het op de Surf Onderwijsdagen in november jl. ook niet over digitaal papier?
Maar goed, op de Irex site kun je de specs bekijken en complete handleidingen downloaden. Maar of ik nu al zo enthousiast moet worden over "the first generation of products" weet ik eerlijk gezegd nog niet. Het product moet nu € 649 kosten. Edupaper hoopt dat dat naar € 450 kan zakken. Voor dat geld heb je wel het goedkoopste Dell notebook. De enige afweging die dan overblijft is het gewicht en dat je leerlingen onder de les "gelukkig" niet op internet kunnen.
Wat een winst.... Ik denk dat ik even wacht tot de second generation. (Eerts maar eens die Apple)
In een vorig bericht over Wikikids noemde ik al de stand van Kennisnet ICT op school Die zag er dus heel anders uit dan voorgaande jaren. Mede vanwege de fusie tussen Kennisnet en ICT op school (let op: 2 url's dus nog steeds 2 websites). is besloten voor een nieuwe huisstijl. Natuurlijk werd me gevraagd wat ik ervan vond (op de een of andere manier denken ze bij Kennisnet altijd dat ik kritisch ben?) maar ik vind het dus best mooi en fris. Ik weet wat voor operatie het is want we zijn op het Drenthe College toevallig met precies hetzelfde bezig en moet zeggen dat Kennisnet Ict op school (het blijft een hele mond vol) goed bezig is. Uiteindelijk voorspel ik dat alleen de naam Kennisnet zal blijven hangen en misschien is dat ook wel de bedoeling. Je ziet het in de header van de website en je ziet het ook op de folders. Eerder kon je op de NOT beurs ook nog even bij
ICT op School langslopen en dat is nu dus gebeurd. Zelf zeggen ze: "De activiteiten van Kennisnet Ict op school zijn ondergebracht in twee takenclusters Dienstverlening (Kennisnet) en Belangenbehartiging (Ict op school)." Op de beurs zie je daar dus niets van terug en eigenlijk vind ik dat toch wel jammer. Maar waarschijnlijk weten we over een jaar al niet meer beter, en uiteindelijk vind ik dat je ook vooral vooruit moet kijken en niet teveel in de spiegel. Er zal heel veel weggegooid moeten worden aan oud materiaal en ik wil dan ook nog een speciaal bedankje plaatsen voor Dieter Möckelmann die er persoonlijk voor heeft gezorgd dat ik nog zo'n mooi wit Kennisnet overhemd kon krijgen en hem mij vandaag overhandigde. Wie weet wordt dat nog een collector's item:-) Morgen moet ik toevallig in Zoetermeer zijn en zal eens kijken of ze nog veel usb sticks moeten weggooien omdat de kleur niet meer klopt. Ik weet er wel een goede bestemming voor!
Als trekker op de stand heeft Kennisnet (ICT op school) een sneltekenaar aan het werk die van iedereen een karikatuur maakt. Deze wordt ter plekke op een badge afgedrukt en zou ook via een site beschikbaar moeten komen, maar daar vind ik mezelf nog niet terug...
Voor de techneuten: de sneltekenaar maakt gebruik van een tablet pc zoals ook gebruikt wordt door soldaten in Irak, dus schokbestendig en bestaande uit een legering van titanium en magnesium.
"In deze presentatie wordt het verschijnsel podcasten, en de educatieve waarde hiervan, stap voor stap uitgelegd en gedemonstreerd. Podcasten is het verspreiden van digitale projecten op basis van een gratis abonnement. Op deze manier wordt u automatisch op de hoogte gehouden over onderwerpen die u zelf kiest. In het onderwijs kan dit betekenen dat elk kind zijn/haar creatieve projecten kan delen met iedereen ter wereld, zoals familie, vrienden en docenten. Voor onderwijzers kan podcasten een manier zijn om aanvullende informatie bij hun lessen te verzorgen. Een podcast kan uit allerlei vormen van digitale projecten bestaan. Zo kunt u in een podcast gebruik maken van o.a. audio-, video-, foto-, PDF- en tekstdocumenten."
Niet echt een verschrikkelijk wervende tekst, maar ik besloot toch om in te schrijven op deze workshop van Apple. Ik heb er geen minuut spijt van gehad. Het was uitdrukkelijk een presentatie voor "dummies, zonder geek language" zoals de presentator meldde, en over de techniek hoorde ik natuurlijk niks nieuws, maar het was wel de eerste keer dat ik kennismaakte met Garageband en ik ben gelijk verkocht.Wat een prachtige (podcast) tool! IK WIL EEN MAC! Echt, ik vond het gewoon verbazingwekkend hoe alles geintegreerd is en vanuit één pakket afgehandeld kan worden. Wat hij maakte kun je hier bekijken. Wat dan wel weer raar is dat ik het in Firefox moet bekijken omdat mijn Internet Explorer er op vastloopt, maar dat terzijde. De grootste eye opener voor mezelf was dat je in een podcast ook gerust bijv. een pdf bestand kunt opnemen. Zo kun je screendumps van je (digitale) schoolbord mesturen met je podast. Ook het gemak waarmee je hoofdstukken aanmaakt in je podcast vond ik mooi om te zien. Zodra ik een MAC heb ga ik ook podcasten, daar mogen jullie me aan houden!
('t is wel wat, gisteren linux dingen en nu dit weer...)
Ontzettend leuk dat Kennisnet ICT op School zo veel ruimte op de stand heeft ingeruimd voor Wikikids!
Zelfs Bruno de beer heeft een Wikikids shirtje aangekregen!
Ik hoop dat ze de komende week veel aandacht krijgen en dat veel kinderen via hun juf of meester met deze "wikipedia voor kinderen" kennis mogen maken.
Eigenlijk zit ik heel simpel in elkaar*):
als ik iets leuks krijg, wil ik daar (meestal) graag iets voor terug doen. Zo kreeg ik vandaag op de NOT van Louis Hilgers (onder andere bekend van ictnieuws.net, maar ook van Educos) het SMStaalZKARDNBK in handen gedrukt. Ik heb me er in de trein terug naar huis kostelijk mee vermaakt. Helaas was ik m'n mobieltje vergeten, anders had ik het gelijk uitgeprobeerd! Een heel leuk boekje, dat je eventueel in je eigen huisstijl kunt laten drukken. Even later kreeg ik namelijk een gelijkend exemplaar van Allard Bijlsma van de Rode Planeet!
*) Mocht iemand mij willen verrassen met een Apple Macbook Pro, dan kan hij rekenen op veel gratis aandacht vanaf deze plek!
Ze besluit met de oproep de ervaringen op jouw school met haar te delen via haar weblog. Vind je dat te lastig, dan mag je je reactie ook hier plaatsen.
Zie ook mijn bericht over concierges en web2.0
Ubuntu is een compleet en gratis Linux besturingssysteem, vrij beschikbaar met zowel community als betaalde ondersteuning. Ubuntu wordt ontwikkeld door een grote community die je graag uitnodigt om mee te doen!
De Ubuntu community is gebaseerd op de ideeën uit het Ubuntu manifest: dat software zonder enige (betalings)verplichting beschikbaar zou moeten zijn, dat software door iedereen in zijn of haar taal bruikbaar zou moeten zijn, ook voor mensen met een handicap en dat iedereen de vrijheid moet hebben om software aan te passen naar zijn of haar wensen.
Deze vrijheden maken Ubuntu fundamenteel anders dan traditionele 'gesloten' software: niet alleen zijn alle tools gratis beschikbaar, ook heb je de vrijheid om de software aan te passen zoals je zelf wilt.
Ubuntu is geschikt voor gebruik op zowel desktop als server. De meest recente versie van Ubuntu biedt ondersteuning voor de PC (Intel x86), 64-bit PC (AMD64), PowerPC (Appe iBook, Powerbook, G4 en G5) en Sparc (Sun Sparc) computers.
Ubuntu bevat meer dan 16.000 softwarepakketten, maar de standaard desktop installatie past op één enkele cd. Van tekstverwerken en werken met spreadsheets tot webserver software en programmertoepassingen, alles is te vinden in Ubuntu. Lees meer over ubuntu op de desktop en Ubuntu op de server.
Naast Ubuntu is er ook nog:
(Zo, wie nu nog durft te zeggen dat ik alleen naar Microsoft kijk...:-)
"Ich bin der Meinung dass" is een uitwisselingsproject van 5 weken tussen leerlingen van een school uit Denemarken en een school uit Nederland. Daarbij gebruiken ze Duits als taal om zich via een voicemailboard aan elkaar voor te stellen en elkaar te bevragen. Zo te horen spreekt Anne Mette al een aardig woordje Duits:
Meer informatie staat op de site van het Willem Lodewijk Gymnasium. Op het voicemailboard kun je meeluisteren hoe er gewerkt wordt! Tenslotte staan op Flickr al een aantal foto's van de start van het project in Groningen. Al met al een prachtig voorbeeld van hoe je ICT middelen kunt inztten in de les! Wie denkst du darüber?
De uitgave is een aanrader die ik iedereen die van lezen houdt (binnen dit interessegebeid) kan aanbevelen. Helaas echter werkt de link naar het pdf bestand niet dus heb ik het exemplaar dat ik kreeg toegezonden toch maar even bij DivShare gezet.
Ik zou nog uren door kunnen gaan maar hou nu op. Voorbeelden zat te bedenken namelijk. Ga er zelf maar even voor zitten en je hebt er zo weer een heleboel bij bedacht.
Grappig: juist gisteren hoorde ik iemand anders ook enthousiast vertellen dat hij alle foto's altijd bij zich heeft op de iPod zodat hij ze op bezoek bij een (potentiële) klant kan laten zien als er iets ter sprake komt waar hij beelden van heeft...
Wel doen: opbouwen, toevoegen, uitbreiden, ruimer maken, specificeren, concretiseren, waarderen, ...
Niet doen: discussiëren, gelijk halen, machtspelletjes, ...
Dat waren gisteren de spelregels in het World café, waarbij aan de hand van het programma Inspiration en onder leiding van Tom oosterhuis en Harry Jurres gewerkt werd aan het thema van de conferentie "Ben ik in beeld? De brug tussen de wereld van onze deelnemersen het leren binnen de school".
Je kunt natuurlijk een dure keynote inhuren via de Speakers Acdemy en de zaal lekker achterover laten leunen, maar je kunt je deelnemers ook lekker aan het werk zetten! Dat laatste gebeurde dus in Friesland.
Voor zo'n 100 mensen stonden er 20 notebooks met daarop het programma Inspiration, zodat men in groepjes van 5 aan de hand van de vraagstelling aan het werk kon. Er werd een tafelvoorzitter benoemd die de computer mocht bedienen en bij het tafeltje moest blijven zitten. Na 20 minuten werd namelijk door de deelnemers willekeurig gewisseld van tafeltje zodat je ergens anders verder kon borduren op wat je daar via Inspiration voorgeschoteld werd.
Na nog eens 20 minuten moest iedereen weer terug naar het eerste tafeltje om te zien wat anderen hadden bijgedragen en om dat dan verder te "shapen". Van divergeren naar convergeren. Een geweldige werkvorm die verrasend veel opleverde. Er werd echt heel hard gewerkt en veel uitgewisseld. Helaas werd de middag door het weeralarm ingekort, waardoor we de presentatie van de resultaten hebben moeten missen, maar die zal binnenkort ongetwijfeld op de site van ROC-i-partners gepublicerd worden.
Nee, ik heb het niet tegen jullie, maar tegen mezelf. Boos als ik ben op mezelf dat ik soms zo nonchalant ben en op routine vaar. Gisteren de hele dag prachtige foto's gemaakt, totdat ik thuis kwam en zag dat de meeste onscherp waren. Toen ik m'n Nikon net had borg ik hem altijd keurig op in z'n eigen tas om hem daarna pas in de "bloggerbox" te doen. De laatste tijd haal ik hem er zo uit en stop hem ook zo weer terug. Daarmee de kans vergrotend per ongeluk een palletje verkeerd te zetten! Er staan dus wat foto's hier, maar ik had een veelvoud gemaakt, onder andere van de bijzondere grasverlichting van het voetbalstadion in Heerenveen. Het leek éen grote growshop...
Helicon Opleidingen, opleidingscentrum voor Groen Onderwijs, is bij mijn weten de eerste Nederlandse onderwijsinstelling met een vestiging in Second Life. Gisteren was ik bij de zeer goed bezochte workshop over Second Life, gegeven door Henk Burg van Helicon en Rob van der Ploeg van Edu'actief. Wat de uitgever uit Meppel nu precies voorheeft met Second Life werd me eerlijk gezegd nog niet helemaal duidelijk, maar Henk Burg gaf een prachtige demo en een inspirerend verhaal over de mogelijkhden voor het onderwijs. Hij had zich goed voorbereid met lokaal opgeslagen screendumps en filmpjes en dat was maar goed ook, want uitgerekend tijdens de presentatie lag Second Life eruit vanwege onderhoud aan de servers. Dit geeft gelijk aan dat we nog maar aan het begin staan van een ongetwijfeld nog veel verder gaande ontwikkeling waarbij u nog nauwelijks is te bedenken wat straks allemaal mogelijk zal zijn. Nu is nog een zware computer nodig met een krachtige videokaart enz. en daarmee is het nog nauwelijks toegankelijk vanaf iedere "standaard werkplek" op school. Je mag echter verwachten dat dingen alleen maar beter worden. Ik heb alle waardering voor het pionierswerk van Henk én voor de schooldirectie die hem wil faciliteren om dit onderzoek te doen. Ook Henk is daarmee bezig met het onderwijs van overmorgen!
Wat ik heel jammer vind is dat ik geen foto's gemaakt heb, want het was mooi om te zien hoe belangstellend de deelnemers hun interesse toonden: Ondanks het late tijdstip een zeer actieve houding en veel betrokkenheid. Het geeft aan dat Second Life tot de verbeelding spreekt en (onderwijs)mensen bezig houdt. Heel makkelijk is het om nu (al) te zeggen: "wat moeten we ermee" en "wat is de educatieve meerwaarde" maar ondertussen leeft het gevoel dat dit wel eens een heel belangrijke omslag zou kunnen zijn in het aanbieden en ontvangen van onderwijs.
(Plaatje en filmpjes volgen, heeft Henk beloofd....)
Het ministerie van OCW heeft samen met de mbo-sector geïnventariseerd voor welke onderwijsprioriteiten ICT-instrumenten het best ingezet kunnen worden. Ook is onderzocht welke knelpunten in het gebruik van ICT op scholen met voorrang om een oplossing vragen. Dit alles heeft geleid tot het actieplan 'Verbonden met ICT'.
Binnen dit actieplan zijn vier deelprojecten gedefinieerd:
Waarom ik dit allemaal vertel? Ik heb een team (handel) binnen ons ROC geattendeerd op de subsidiemogelijkheid en hen begeleid en geadviseerd bij de subsidie aanvraag voor een video project. Vanavond ging ik kijken op de projectsite bij Kennisnet en zie dat onze aanvraag is goedgekeurd!!!
Maar liefst 26 scholen hebben een projectaanvraag ingediend. Een onafhankelijke beoordelingscommissie heeft hieruit twaalf projecten geselecteerd.
Morgen kan ik dus met goed nieuws naar m'n werk en over een half jaar hoop ik ook hier verslag te kunnen doen van de opgedane ervaringen...
Dit als kleine proeve van docentgestuurd internetonderwijs.
Iedereen die geinteresseeerd is in (taal)onderwijs wil ik adviseren om de bovengenoemde links eens aan te klikken. Ik weet zeker dat wanneer ik vroeger op deze manier Duits had gehad het nu viel besser geweest zou zijn...
Dit zeg ik niet omdat ze tegenwoordig mijn weblog volgt, maar het was écht leuk om samen met mijn vrouw de BETTSHOW te bezoeken. Zij bleek in heel andere dingen geinteresseerd dan ik en het was daarom interessant om te zien waar zij stil bleef staan en in gesprek kwam met standhouders.
Het meest enthousiast was ze over de Digimemo, een stand-alone voorziening met opslagcapaciteit, die alles wat je schrijft en tekent digitaal registreert en bewaart. Je schrijft met normale inkt op normaal papier zonder dat je daarbij een computer nodig hebt. Daarna kun je de handgeschreven aantekeningen eenvoudig bekijken, bewerken, organiseren en delen/versturen.
Er zit 32 MB geheugen in, genoeg om meer dan 900 pagina's op te slaan en als je hem via USB hebt aangesloten op je computer fungert hij als USB tablet: wat je doet zie je gelijk op de pc. We hebben hem even getest en waren verrast door de kwaliteit van de OCR herkenning van geschreven tekst.
Zijn er al mensen die zo'n ding in gebruik hebben, of zal ik hem maar gewoon kopen en jullie vertellen wat onze ervaringen zijn?
Een paar dagen geleden vroeg Wilfred Rubens zich op zijn weblog af: "Scienceguide, wat doe je nu". Omdat ik daar ook wel nieuwsgierig naar was heb ik de redactie gewoon een mailtje gestuurd:
Geachte redactie,
Als collega weblogger van Wilfred Rubens ben ik zeer nieuwsgierig naar uw reactie op zijn bericht op 10 januari. Omdat mij onlangs hetzelfde is overkomen wil ik hier binnenkort aandacht aan besteden op mijn weblog. Hierbij stel ik u graag in de gelegenheid uw mening te geven. Mocht ik geen reactie ontvangen, dan zal ik volstaan met mijn eigen uitleg.
Met vriendelijke groet,
Willem Karssenberg
Een dag later kwam er een reactie:
Beste Willem,
Sterker nog, we vonden dit zo interessant, dat we het precies om die reden hebben overgenomen. Alleen de link naar Wilfreds prachtsite is niet doorgekomen.
Veel dank voor je adelaarsoog, het is direct gecorrigeerd. Wij waren juist blij dat hij het stevige stuk van Daan Andriessen c.s. over competentiegericht leren had opgepikt bij ons!
Hatelijke groet,
PG Kroeger
Hoofdredacteur ScienceGuide
Blijft een beetje vreemd natuurlijk dat links zo maar niet kunnen doorkomen, maar alles staat nu in ieder geval zoals het hoort: met bronvermelding!
(Natuurlijk ga ik er zonder meer van uit dat de hatelijke groet een typefout is)
Leuk om te zien dat de discussie die ik een tijdje terug gestart ben onder de noemer "alle poorten open" nu op dit niveau verder gevoerd gaat worden. Ik denk dat ik daar maar eens naartoe ga, ook al ben ik geen techneut...
Voor de leut neem ik gelijk een USB stick met Skype mee!
Als er iets was waar je niet omheen kon op de BETTSHOW in Londen dan waren dat alle E-boards. Overal hingen Smartboards en Active boards, terwijl de E-beams en Mimio's ook probeerden een partijtje mee te blazen. In plaats van met een vaste bevestiging aan het plafond zitten de beamers nu vaak met een beugel aan het bord vast, met als voordeel dat het bord in hoogte bewogen kan worden en dat je minder in je eigen schaduw staat als presentator. Als je een grafische kaart hebt met twee aansluitingen, waarom dan niet gelijk 2 beamers en 2 borden naast elkaar eraan geknoopt?
Wat vervolgens opviel was de grote hoeveelheid toepassingssoftware die nu wordt aangeboden voor het werken met E-boards. Ik vond het prachtig allemaal, maar mijn vrouw merkte fijnzinnig op: "Dan sta je dus wel weer frontaal les te geven".
"Kunnen Skype gesprekken ook worden opgenomen?"
Met die vraag liep gisteren een collega van de afdeling Handel bij me binnen. Studenten Internationale Handel moeten in het kader van hun opleiding telefoongesprekken (met elkaar) voeren om hun spreek- en taalvaardigheid te trainen. Daarvoor hebben we een speciaal lokaal met ingewikkelde apparatuur dat door de docent apart geboekt moet worden. Wat nu als we dit eens totaal anders gaan aanpakken:
We leren onze studenten hoe ze gesprekken via Skype kunnen opnemen. Deze opnames plaatsen we bijvoorbeeld met behulp van Podcastgenerator op internet, compleet met de benodigde gegevens, zoals wie met wie gesproken heeft enzovoort. Studenten kunnen zich via iTunes abonneren op de podcast en worden zo gelijk geattendeerd als er weer een gesprek geplaatst is. De gesprekken blijven bewaard en kunnen zelfs toegevoegd worden aan de portfolio's van de studenten.
Er kunnen minder lessen gepland worden in het callcenter lokaal, want studenten kunnen hun gesprekken ook in hun eigen tijd en vanaf thuis voeren.
Kortom, een hoop voordelen en er zijn er nog meer te bedenken. De vraag is nu: Hoe organiseren we dat in een paar dagen tijd? Mijn docent bedenkt het nu en wil maandag starten. In die tijd lukt het me niet om systembeheer zo ver te krijgen op al onze educatieve systemen Skype te installeren.
Nu gaat het werk van de afgelopen vakantie zijn vruchten afwerpen. Was Pierre niet bezig met "van alles" op een usb stick? Dankzij zijn bericht heb ik Skype dus al draaien vanaf usb. De vraag is nu nog of dat met Pamela (of een ander pakket dat hetzelfde doet) ook wil.
In dat geval willen we de groep studnten uitrusten met USB sticks met daarop Skype, Pamela en Audacity, zodat ze hun gesprekken kunnen opnemen.
Welk dingen vergeet ik nog en zijn er andere handige tips die ik bij de uitwerking van dit idee kan gebruiken? Ik hoor het graag van jullie!!!
Het plaatsen van de opnames in een weblog heeft als voordeel dat studenten ook op elkaars werk zouden kunnen reageren. Dat kan bij Podcastgenerator niet. Ook plaatsing in een audioforum is misschien een optie. Roept u maar...