21 mei 2008

Kunstmest voor het brein

"De jeugd van tegenwoordig heeft een gebrekkige algemene ontwikkeling. De meeste jongeren hebben nog nooit van Horatius of Bonifatius gehoord. Ook hun kennis van vakken die van praktisch belang zijn voor onze toekomst, zoals ecologie, genetica en technologie, schiet tekort. Het is een internationaal probleem. "Ouders, gooi die Game Boy weg, doe de televisie uit en zet je kinderen aan het huiswerk", schreef de Amerikaan Thomas Friedman onlangs, "want de mensen in China en India hongeren naar jullie banen." Hij waarschuwt ervoor dat China en India het Westen economisch zullen overvleugelen als we er niet voor zorgen dat onze jeugd beter is gekwalificeerd voor de complexe banen van een innoverende kenniseconomie.
De beste kwalificatie om te kunnen slagen is een hoog IQ, dat in belangrijke mate bepaalt of een jongere de flexibiliteit en het leervermogen heeft om succesvol te zijn in een competitieve, snel veranderende economie. Het vreemde is dat, ondanks alle klachten over het onderwijs, het gemiddelde IQ in westerse landen voortdurend stijgt. Onze jeugd weet steeds minder, maar wordt wel steeds slimmer. Volgens de Amerikaan Steven Johnson hebben we die toegenomen intelligentie nu juist te danken aan de Game Boy en de televisie. Hij betoogt dat de door veel ouders verafschuwde videospelletjes en tv-programma"s de intelligentie verhogen op een manier waarop de school dat niet kan."

Zo begint het verhaal dat gelezen moest worden voor het betoog bij het eindexamen Havo, Nederlands van afgelopen maandag. (Lees de rest vooral ook!)
Afgelopen vrijdag hoorde ik iemand nog zeggen dat zijn leerlingen per jaar iedere keer weer minder kennis hadden (van planten) dan het jaar daarvoor.
Zondag hadden we natuurlijk het geblaat van BON in de Telegraaf. Maandag sprak ik daarover met mijn zoon en toen zei hij: "Nou papa, dan moet je het stuk maar eens lezen dat wij vandaag voor het examen kregen".

Laten we de zaak eens omdraaien:
Zijn "wij" (ik wil daar niet bijhoren) zo onderhand misschien niet zo dom dat wij het spoor dat onze kinderen volgen niet meer kunnen bijhouden en hen daarom voor het gemak maar dom noemen?
De handleiding voor het spel GTA (Grand Theft Auto voor wie het niet meer bijhoudt) bestaat uit zo'n 100 pagina's, terwijl het spel Dammen op één A4'tje is uit te leggen.
Zet je brein daarmee eens aan het werk zou ik zeggen...