15 juni 2009

Mobiel leren in de praktijk

Het vierde jaar van het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma kun je het best omschrijven als ‘grenzeloos'. De grenzen van het klaslokaal en de collegezaal vervagen zodra leerlingen in de bus met hun mobiel woordjes kunnen leren of ook thuis hun college radiologie nog eens kunnen nakijken. Diverse instellingen dienden zelf voorstellen in om pilots uit te voeren met mobiele toepassingen. Over deze en andere voorbeelden lees je alles in het jaaroverzicht 2008 dat Surfnet en Kennisnet samen hebben uitgebracht.

Op Grenzeloos innovatief in de praktijk vind je een aantal voorbeeldfilmpjes van projecten die zijn uitgevoerd.
Eentje daarvan wil ik eruit lichten omdat ik wat je daar ziet wel heel interessant vind!
Bij colleges radiologie in Groningen krijgen studenten een PDA met een applicatie die medische beelden toont. Met de stylus kunnen ze vragen beantwoorden, bijvoorbeeld door de juiste plek op het gepresenteerde plaatje aan te klikken. De antwoorden worden gelijk getoond door degene die het college verzorgt. Doordat de studenten anoniem antwoorden komt er veel meer respons uit de zaal dan anders.
De applicatie is door de Universiteit in Groningen zelf ontwikkeld in het kader van het Surfnet/Kennisnet project en zal binnenkort als Open Source beschikbaar komen. Op dit moment wordt nog gewerkt aan integratie met Powerpoint.

Peter van Ooyen -een van de drijvende krachten achter dit project- vertelde me:
"De software geeft mogelijkheden om niet alleen op de conventionele manier interactie met studenten te krijgen via stemsystemen met multiple choice mogelijkheid maar ook om antwoorden te laten aanwijzen op een afbeelding door gebruik te maken van PDA's met wifi en touch screen. In eerste instantie is dit inderdaad ontwikkeld voor de radiologie, maar het kan natuurlijk voor allerlei onderwijs gebruikt worden waarbij plaatjes gebruikt kunnen worden (denk aan topografie op de basisschool). Beschikbaarheid van PDAs is inderdaad nog beperkt, wij zijn daarom ook aan het kijken naar andere mogelijkheden zoals bijv. een java client voor non-windows smartphones. Wij werken momenteel aan de powerpoint integratie, een eerste versie daarvan hebben we al draaien, maar dit vergt verdere uitwerking."

Hieronder een presentatie over dit project: