02 juni 2009

Wikiwijs in het Onderwijs

Weet je nog dat minister Plasterk op 3 december jl. Wikiwijs aankondigde? Gelijk daarna was her en der nogal wat gemor te horen: "Weer zo'n initiatief wat waarschijnlijk niks wordt en de minister weet niet eens waar hij het over heeft".

We zijn inmiddels een half jaar verder en achter de schermen gebeurt wel degelijk het nodige:
Het ministerie van OCW heeft de Open Universiteit en Kennisnet gevraagd Wikiwijs te realiseren. Zij willen ons als gebruiker vanaf de start bij Wikiwijs betrekken.

Het projectteam dat Wikiwijs realiseert is erg benieuwd naar onze ideeën en voorstellen over Wikiwijs. Alle ideeën zijn welkom! Van ideeën over hoe Wikiwijs er uiteindelijk uit zou moeten zien tot de ondersteuning die we zouden willen ontvangen in het gebruik van Wikiwijs: geen idee is te gek!

Dat meedenken kan op vier manieren via de site Wikiwijs in het Onderwijs:
  1. Heb je een goed idee? Deel dat idee via de “Deel” pagina.
  2. Vervolgens kun je het idee bespreken met het projectteam en de andere bezoekers. Hiermee komen we samen tot aanscherping van het idee.
  3. Stem op de besproken ideeën. Hiermee bepalen we samen de relevantie van de ingediende ideeën.
  4. Via de volg pagina kun je alle initiatieven volgen waarvan we samen hebben gezegd dat ze waardevol zijn.
Het leuke is dat dit allemaal gebeurt door middel van blog berichten op een Wordpress blog die speciaal hiervoor is ingericht. Een mooi voorbeeld van hoe je een weblogtool ook kunt inzetten!

Maar... het staat of valt allemaal natuurlijk wel met de reacties die al dan niet binnenkomen.
Had je een half jaar geleden je bedenkingen bij het initiatief van Plasterk, spreek die nu dan uit... of zwijg voor immer!!!
Plastisch taalgebruik, maar eerlijk gezegd meen ik het wel. Het is zo makkelijk om iets af te kraken of ergens kritiek op te hebben, maar het initiatief op zich is volgens mij lovenswaardig en dan zijn degenen die het moeten uitvoeren meer gebaat bij goede feedback en creatieve ideeën dan bij wat makkelijk gemopper...

(Disclaimer: ik word hier niet voor betaald en heb geen banden met het ministerie)